Útkövetés

A hatékony testmozgásról

Az intenzív testmozgás egy jól kialakított étrend mellett számos cél elérésében nagyon sokat segít.

Érdemes hangsúlyozni és értelmezni az intenzív jelzőt.
Edző nélkül az emberek többsége ugyanis szinte semmilyen mozgásformában nem szívesen lép ki a komfortzónájából. Addig edz amíg kényelmes, amíg kellemesen érzi magát. Márpedig az az átlagban 60 perc, amit hetente háromszor, jó esetben négyszer tölt el az ember mozgással, arról kell, hogy szóljon, hogy valóban "megerőltesse" magát, különben a hatása egyenlő egy átlagos házimunka aktivitásával.

 
Sokan azt gondolják, ha edzés közben izzadnak, akkor megfelelő az edzés erőssége, intenzitása. Ez sajnos nem igaz. Az izzadás nem mutat mást, mint a test túlmelegedését, vagyis akár egy túl-öltözöttséget, vagy meleg helyiséget, hőmérsékletet. Persze a megfelelő izommunka is okozhatja a test túlmelegedését, és így az izzadást, de önmagában nem ez az iránymutató jel a megfelelő intenzitás elérésében.
 
Mielőtt kiválasztjuk a mozgástípust, vagy több mozgásforma keverékét, határozzuk meg mi a célunk, és eszerint keressünk megfelelő helyszínt, vagy edzőt.
Ha a fogyás a cél, önmagában kevésbé hatékony, bizonyos táplálkozás mellett még súlygyarapodást is eredményez (izomtömeg növekedése), de az étrend megfelelő kialakítása mellett lerövidíti az oda vezető utat.
A fogyás mértékétől függően érdemes kombinálni a cardio jellegű mozgásformákat a súlyzós vagy funkcionális edzésekkel. Heti lebontásban az arány inkább a cardio felé tolódik. A súlyzós edzések esetében a kisebb terheléssel végzett magas intenzitású gyakorlatok a preferáltak.
 
Ha az alakformálás a cél, súlycsökkentés nélkül, ebben az esetben is meg kell vizsgálni a táplálkozási szokásokat a fehérje és szénhidrát arányát az étrendben. Egy tónusosabb test kialakításához kicsivel több fehérjével és kevesebb szénhidráttal támogathatjuk a célunkat.
Itt is fontos, hogy legyen az állóképességet is fejlesztő magasabb pulzusszámmal végzett mozgásforma, emellett azonban nyugodtan lehet hölgyek esetében is alkalmazni a magasabb terheléssel végzett súlyzós edzéseket. Nem kell aggódni a túlzott izomnövekedéstől, mert sajnos nem adják azt olyan könnyen.
 
Ha az állóképesség és az erőnlét fokozása a cél, ami a csövön kifér, vagyis mehetnek az intervallumos edzések, súlyzós edzések, HIT jellegű gyakorlatsorok.
Ebben az esetben érdemes odafigyelni a rendszeresség szigorú betartására, ne kampányszerű legyen a testmozgás, hanem akár a mindennapi élet része.
 
Egy hatékony edzés több részből áll, melyeknek egyformán van jelentősége legyen az a bemelegítés, vagy levezetés, nyújtás. Egy szakember sokat tud abban segíteni, hogy ezek a részek megfelelő arányban álljanak egymáshoz képest, és az edzés törzsét alkotó 45-50 perc a vendégből kihozza a célnak megfelelően a maximumot.