Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form
Juca

Juca

Makay Judit has not set their biography yet

Posted by on in Juca
Lazacos rétes, quinoa salátával és mangó salsával

Különleges, látványos és mégis gyorsan elkészíthető ebéd.

Lazacos rétes, quinoa salátával és mangó salsával (2 főre)

150g lazac

2 db réteslap

1 evőkanál zsírszegény görögjoghurt

1 teáskanál majonézes torma

1 teáskanál chiamag

1 tojás sárgája

80g quinoa

2 db zellerszár

1 db alma

só, bors

100g mangó

ízlés szerint chili

néhány levél koriander

 

A quinoát 10 percig hideg vízben áztatjuk, majd átöblítjük és kétszeres mennyiségű, sós, vízben alacsony lángon megfőzöm. (kb. 20 perc)

A zellert felaprítom, az almát felkockázom. Kevés vízen megpárolom a zellert, a végén rádobom az almát és rögtön el is zárom a gázt. Ha maradt alatta folyadék, azt leöntöm és összekeverem az almás zellert a megfőtt quinoával. (Pici citromlével lehet még ízesíteni.)

A lazacot vékonyan felcsíkozom és egy felmelegített serpenyőben átpirítom. Leveszem tűzről, ízesítem sóval-borssal.

A görögjoghurtot összekeverem majonézes tormával.

200 fokra előmelegítem a sütőt.

Kiterítem a két réteslapot, az egyik (hosszabbik) végétől 5 centire, nagyjából 5 centi széles csíkban elkenem a joghurtos-tormás keverékkel, megszórom a chiamaggal, amire rákerül a pirított lazac. Betakarom a tésztaszélével, majd feltekerem és megkenem tojás sárgájával. A sütőben kb. 20 percig sütöm, amikor szépen megpirult a teteje, akkor van kész.

Az érett mangót pürésítem, ízesítem egy kevés chilivel (tök jó hozzá a chili fűszerpaszta, lehet kapni a Tescoban meg az Auchanban) és apróra vágott korianderlevéllel.

 

 

 

Hits: 29
0

Posted by on in Juca
Cukkini tészta olaszos csirkegombòccal

1-2 éve felbukkant nálunk is a cukkini tészta. A zöldséget egy spirál vágò (ebayről már pár száz forintért beszerezhető) segìtségével pillanatok alatt spagetti formájùvá csìkozhatjuk. Jòpofa is, finom is, egészséges is, kell ennél több?

Amiatt hogy az ebédként is tartalmas legyen, teljes kiőrlésű spagettivel kevertem a cukkini csìkokat, amitől a végeredmény még izgalmasabb, hiszen  még különbözőbb texturájù alapanyagok találkoznak a tányéron.

Cukkini tészta olaszos csirkegombòccal(2főre)

 

300g cukkini tészta

60g teljes kiőrlésű spagetti tészta (szárazon mérve)

3 db nagyobb paradicsom

20g vöröshagyma

1 tk. kòkuszolaj vagy főzéshez valò olìvaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

1 tk. eritrit vagy más édesìtő

ìzlés szerint sò, bors

ìzlés szerint kakukkfű, bazsalikom, oregánò, rozmaring

Csirkegombòc

240 g darált csirkemell

40 g apròra kockázott vöröshagyma

sò, bors

1 fokhagyma gerezd passzìrozva vagy fokhagymapor

ìzlés szerint kakukkfű, bazsalikom, oregánò, rozmaring

Először  a gombòcokat készìtem el, ehhez összegyùrom a darált csirkemellet a vöröshagymàval, fokhagymával (fokhagymaporral), fűszerezem sòval, borssal, zöld fűszerekkel, majd 6 vagy 8 gombòcot formázok belőlük. Nem kell hozzá se tojás, se más, a sütőben zsiradék nélkül 180 fokon szilikonos sütőlapon/-papìron 15-20 perc alatt tökéletesen megsülnek. Arra figyeljünk, hogy ne süssük tùl, mert kiszáradhat.

A tésztát forrásban levő vìzben megfőzzük(és én ùgy szoktam leszűrni, hogy  és azt a vizet öntöm a paradicsomokra.)

A leforrázott paradicsomokat megszabadìtom héjuktòl. Közben kòkusz-/olìvaolajon megfuttatom a felkockázott vöröshagymát, rádobom a paradicsomokat, hozzáadom az eritritet, sòt, borst, fokhagymát, majd botmixerrel pürésìtem. Hagyom egyet forrni,  elzárom a lángot és csak azután keverem bele a friss zöldfűszereket.

Tálaláskor összekeverem a két tésztát, rámerem a szòszt és a tetejére teszem a kész gombòcokat.

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 324
0

Posted by on in Juca
Sonkás-cukkinis tészta

Még mindig van a húsvéti sonkából? Mert tudok egy gyors ebédet, ami hidegen is megállja a helyét tésztasalátaként másnap.

A cukkini roppanós, a citrom és a bors még frissebbé teszi, ránézni is jó, igaz a szaft kissé barnás rajta, na de miért is adnék hozzá plusz zsiradékot, ha használhatom a sonkából kisültet?

Sonkás-cukkinis tészta (2főre)

 

120 g tészta

1 kisebb cukkini ~150g

100 g sonka

1 gerezd fokhagyma

15 g (zabpehely)liszt

50 g 1,5%-os tej

1 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

1/2 citrom reszelt héja

 

A tésztát kifőzzük.

A sonkát felaprítjuk, majd a saját zsírján lepirítjuk. A húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékban magas lángon átpirítjuk a vékonyra gyalult cukkinit. Csak pirítsuk, ne pároljuk, maradjon roppanós a zöldség.
Vegyük ki a cukkinit és keverjük össze a sonkával.

Vegyük vissza a lángot takarékra, a maradék zsiradékhoz adjuk a lisztet, majd öntsük fel tejjel és keverjük csomómentesre, hagyjuk kicsit besűrűsödni, aztán húzzuk le a tűzről. Ízesítsük sóval és reszelt fokhagymával.

Öntsük a mártást a tésztára és forgassuk össze a sonkával meg a cukkinivel.

Tálalás előtt reszeljünk rá friss citromhéjat és szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Hits: 165
0

Posted by on in Juca
Csokis-banános jégkrém

Az elmondható rólam, hogy banánból állandóan túlvásárlom magam,  ilyenkor jönnek a banocsinták, banános gofrik, banánkenyerek és társaik. Azonban, ha még nem túl barnák, akkor meghámozva, feldarabolva lefagyasztom őket, aztán készülhet belőle a csokis-banános jégkrém, de ha nincs éppen jegelve egy se és nem bírom kivárni a pihenő idejét, akkor csoki-banán krém.

Csokis-banános jégkrém (2 adag)

2 kisebb érett, de nem túlérett banán -lehet fagyasztott is

1 evőkanál zsírszegény keserű kakaópor

2 evőkanál zsírszegény görög joghurt

2 evőkanál tejszín

 

Mindent beteszünk a mixerbe, szép krémesre keverjük, kiporciózzuk és mehet is a mélyhűtőbe pihenni minimum 4-5 órára.

Finom önmagában is, de még jobb, ha van otthon zsírszegény leveles tésztánk (pl.: Aldi), amiből egy nagyobb pogácsaszaggatóval kimetszünk két korongot, bedobjuk a 200 fokos sütőbe őket és hagyjuk, hogy szépen felpuffadva megsüljenek. Ha kész, kivesszük, a tetejüket beroppantjuk, így kapunk egy helyes kis kelyhet, amibe jégkrémet vagy krémet kanalazhatunk.

 b2ap3_thumbnail_1-P3170048.JPGb2ap3_thumbnail_1-P3170053.JPGb2ap3_thumbnail_1-P3170057.JPG

Hits: 160
0

Posted by on in Juca
Gyors almás-áfonyás

Uhhh, egy évnél is több telt el a legutóbbi recept óta, pedig annyit összegyűjtöttem, kipróbáltam, átalakítottam és fényképeztem, hogy csak na... Nem, nem adtuk fel 2014 óta az étrendet, sőt éppenséggel elő-előveszem a fogyiversenyek menüit és időnként cakkumpakk újra főzöm, mert változatos és nagyon szeretjük, köszönet érte a mi Hajninknak! :)

De most itt vagyok és gépelek, jöjjön is az egyik kedvenc tízóraink/uzsink, ami a máglyarakás és a kenyérpuding/-felfújt keresztezés. Nagyon gyorsan kész van és felhasználhatjuk hozzá a fonnyadozó almát meg a maradék kenyeret/kifli/zsemlét.

 

Gyors almás-áfonyás (2 adag)

 

1 db szikkadt teljes kiőrlésű/Graham/szénhidrát csökkentett/bármilyen nem egész magvas kifli/zsemle

1-1,5 dl 1,5 %-os tej

1-2 tk. eritritol vagy vaníliás fehérjepor

1 db nagyobb alma

1 db tojás

néhány szem aszalt vörös áfonya- NEM CUKROZOTT

(1 kocka hozzáadott cukormentes étcsoki)

 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tejben elkeverjük az eritritolt vagy a vaníliás fehérjét és meglocsoljuk vele az összeszaggatott  kiflit/zsemlét/kenyeret, hozzákeverjük a meghámozott, lereszelt almát, a tojást, az áfonyát(és az összevágott étcsokit).

Szuflés tálkákba tesszük, majd az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

 

Hits: 211
0

Posted by on in Juca
Sült cheesecake vs. cheesecake pohárkrém

Bevallom nem vagyok egy nagy cheesecake rajongó, de tekintve, hogy a húgom kedvence, ezért mikor látogatóba jöttek, ez került az asztalra és mivel maradt még egy adag sajtkrém, másnap kevertem belőle egy kis pohárkrémet. Azóta többször is elkészítettem mindkettőt ilyen-olyan ízesítéssel, személy szerint a lime-osat vagy a vaníliásat preferálom friss málnával vagy fagyasztott málnából készült pürével. :)

Természetesen igyekeztem a diétába illeszthetővé tenni a sajttortát, így az eredeti zsíros krémsajtot, lecseréltem 5% zsírtartalmúra, a tejfölt 0,1 % -os joghurtra és az alap sem úszta meg a változtatást, vékonyabb az átlagosnál és cukormentes keksz, darált mandula, darált zabpehely, illetve kókuszolaj alkotja.

Lime-os cheesecake (15-cm-es formához, 4 szelethez)

az alaphoz:

30 g diabetikus keksz búzakorpával, édesítõszerrel

30 g zabpehely

20 g darált mandula

3-4 evőkanál kókuszolaj ( attól függ mennyire szárazak a hozzávalók)

(ha nem elég édes, akkor ízlés szerint por xilit vagy folyékony édesítő)

 

150 g 5%-os zsírtartalmú krémsajt

100 g lecsöpögtetett 0,1 %-os joghurt

1 db lime reszelt héja

1 db tojás

20 g nyírfacukor

1 evőkanál étkezési keményítő

 

Kibéleljük a formánkat sütőpapírral.

Az alaphoz ledaráljuk a kekszet, a zabpelyhet, összekeverjük a darált mandulával és kanalanként a kókuszolajjal, kóstoljuk meg és ha kell édesítsük ízlés szerint por xilittel vagy folyékony édesítővel. A kapott masszát nyomkodjuk a tortaforma aljába, majd tegyük a hűtőbe kicsit dermedni, míg kikeverjük a krémet.

A sütőt kapcsoljuk be 190 fokra alul-felül sütésre.

Robotgéppel, alacsony fokozaton, keverjük ki a sajtkrémet a joghurttal, adjuk hozzá a tojást, a nyírfacukrot, az étkezési keményítőt és a lime reszelt héját.

Öntsük a krémet az alapra és tegyük a sütőbe egy órára, ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk a tetejére alufóliát.

Hagyjuk teljesen kihűlni és minimum egy éjszakát, de legjobb, ha egy teljes napot pihentetjük a hűtőben tálalás előtt.

 

Cheesecake pohárkrém (2 személyre)


50 g 5%-os zsírtartalmú krémsajt

100 g lecsöpögtetett 0,1 %-os joghurt

1/2 lime reszelt héja

 3 g zselatin fix

ízlés szerint nyírfacukor vagy édesítő

2 db cukormentes keksz ledarálva

120 g (fagyasztott) málna

A krémsajtot a joghurttal, a lime reszelt héjával, a nyírfacukorral/édesítővel és a zselatin fix-szel kikeverjük. Ha nagyon folyós, akkor 10 percre hűtőbe tesszük.

A poharakba tetszés szerint rétegezzük a krémet, a málnát és a darált kekszet.

Hits: 425
0
Csicsókakrémleves pirított garnélával és vaníliahabbal

Ha külföldön járunk, akkor van egy kis rituálénk, először is mindig kipróbáljuk a helyi étkeket, illetve ha nagy(obb) városban megyünk, akkor igyekszünk ellátogatni egy-egy felkapottabb étterembe is, ahol nem félünk kikérni a legérdekesebbnek tűnő ételeket sem. Így volt ez Brno-ban is, ahol az előételek közül a Jeruzsálemi articsóka krémlevesre esett a választásom, pirított garnélával és vaníliahabbal. Amikor megkóstoltam leesett az állam, annyira ízletes volt, krémes leves, roppanós rákkal, muszáj volt itthon is elkészítenem. Igazán különleges étel, ezért is került az asztalra az előkarácsonyi vacsorán.

A jeruzsálemi articsóka egyébként nem más, mint a csicsóka, ami gyerekkorom egyik téli kedvence volt, édesanyám gyakran készített belőle salátát, illetve sokszor kaptuk nasinak nyersen répával, almával és karalábéval. A szüleim kertjében a mai napig kiemelt területen folyik a termesztése, ősszel kiszedjük és a pincében nyirkos homokban tároljuk, mert így hónapokig friss és roppanós marad. Persze nyilván nem mindenkinek van lehetősége termeszteni és tárolni, ezt a finom, vitaminokbab2ap3_thumbnail_1-PB240030.JPGn és ásványi anyagokban gazdag gumót, de szerencsére egyre több zöldségesnél, sőt már a szupermarketekben is kapható.

A csicsóka tisztításától ne ijedjünk meg, én a nagyobb darabokat letöröm róla, aztán krumplihámozóval megpucolom. Van aki, megelégszik a simán dörzsi szivaccsal átdörgöléssel és hideg vizes öblítéssel, azonban jelen esetben a fehér leveshez mindenképpen meg kell szabadítanunk a héjától a zöldséget.

Csicsókakrémleves pirított garnélával és vaníliahabbal (2 személyre)

160 g tisztított csicsóka

20 g vöröshagyma

olaj

30 g alacsony zsírtartalmú főzőtejszín

ízlés szerint só

1 szelet bacon

8 db tisztított garnélarák-lehet fagyasztott is

15 ml 1, 5 %-os tej

1 csepp édesítő

vaníliarúd 1 cm-es darabja

 (díszítéshez néhány zsenge petrezselyemlevél)

Kevés olajon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát, majd rádobjuk a feldarabolt csicsókát és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségen kb.2 centire álljon a víz. Alacsony lángon, fedő alatt, puhára főzzük.

Krémessé turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és beforraljuk.

Egy serpenyőben a bacont kisütjük, a visszamaradt zsiradékba tesszük a rákokat és addig sütjük, míg a rákhús rózsaszínűvé válik és összekunkorodik.

Az édesítős tejbe kikaparjuk a vanília darab magjait, felmelegítjük, majd tejhabosítóval vagy ha az nincs, akkor habverővel felhabosítjuk.

A tányérok aljára tesszük a garnélákat, rámerjük a levest és a tetejére kanalazzuk vaníliahabot  (és megszórjuk néhány zsenge petrezselyemlevéllel).

 

Ui.:  A levest megfőzhetjük előre is, de a garnélát és vaníliahabot csak a tálalás előtt közvetlenül készítsük el.

Hits: 259
0

Posted by on in Juca
Banánkenyér

Időnként akad egy-egy túlérett banán a konyhában, nos pont erre találták ki a banánkenyeret. Reformosítva, finomliszt helyett zabpehelyliszttel és hozzáadott cukor nélkül, nagyon jó kis csemege.

Banánkenyér (2 db 10cmx5cmx3cm -es formához, ez a mennyiség 2 embernek 2 köztes étkezésre is elég, ha kiegészítjük friss gyümölccsel. Normál őzgerinc formához vedd a négyszeresét a leírtaknak)

1 kisebb túlérett banán

1 db s-es tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

1 evőkanál natúr joghurt

16,5 g kókuszzsír vagy 25 g margarin/vaj

65 g zabpehelyliszt (vagy fele zabpehelyliszt, fele Graham liszt)

(1 teáskanál búzasikér-elhagyható)

12 g darált mogyoró

1 csipet só

1 kávéskanál szódabikarbóna

Összekeverjük a száraz alapanyagokat (liszt, sikér, darált mogyoró, só, szódabikarbóna)

A banánt, tojást, vaníliaaromát, joghurtot és zsiradékot kikeverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagot, hasonló állagot kapunk, mint a muffintésztáknál.

Kivajazott-kilisztezett formába vagy szilikonformákba kanalazzuk a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, érdemes tűpróbát tartani. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

Hits: 581
0
Sült sertésszelet mustáros hagymaszósszal és tarhonyával

Az az igazság, hétvégente előkészülök a következő heti menükre. Az ok egyszerű: hétköznap egyszerűen nincs annyi szabadidőm. Van, hogy nagyobb adag húst lesütök, aztán kiporciózva megy a (mély)hűtőbe, így csupán ki kell kapni, amikor szükség van rá. Anyukám egyszerű, szuper sütés módszerét alkalmazom, működik marhával, sertéssel, isteni az íze plusz hiper omlós lesz a hús:

fogok egy szép darab, csont nélküli karajt, tarját, nyakat stb.-t egészben, bekenem alaposan sóval, borssal és mustárral, a tepsibe pici olajat teszek és kb. 1 dl vizet vagy húslevest öntök, beleteszem a husit, mehet mellé jó sok vöröshagyma és fokhagyma, lefedem alufóliával és betolom 110 fokos sütőbe, majd hagyom 3-4 órát párolódni-sülni, végül leszedem a fóliát és 175 fokon egy negyed órát sütöm. Ha kész hagyom kihűlni, felvágom és mehet is dobozolva fridzsiderbe. Teljesen jól passzol főzelék mellé, tésztafélékhez egy kis szósszal megbolondítva, de akár pitába vagy tortillába is mehet.

A vasárnap ily módon készült husi kapott ma maga mellé tarhonyát és egy finom, tök egyszerű kis mártást meg egy jó maréknyi friss spenótlevelet, hogy valami üde zöld is kerüljön a tányérra. Míg reggel a tarhonya megfőtt és elkészült a szósz, addig szépen megreggeliztünk, szóval nem volt "üres járat" a konyhában.

Sült sertésszelet mustáros hagymaszósszal és tarhonyával  (2 főre)

200 g sült sertéshús

85 g tarhonya

(szőlőmag)olaj

2 nagy vöröshagyma

20 g liszt

bors

1 kisebb babérlevél

2 teáskanál mustár

60 g natúr joghurt vagy 12%-os tejföl

A vöröshagymát felkockázom, olajon üvegesre párolom, megszórom a liszttel, magas lángon kicsit átkeverem, majd visszaveszem takarékra, sózom, borsozom, egy fél deci vizet öntök alá. Elkeverem benne a mustárt és beleteszem, a babérlevelet, fedő alatt 3-4 perc elég is neki, belekeverem a joghurtot/tejfölt,beforralom, eltávolítom a babérlevelet, végül a mixerben krémessé turmixolom.

Ha azonnali fogyasztásra készül, akkor a husit a szószban melegítem át.

Hits: 247
0

Posted by on in Juca

Nem szokásom dühből posztot írni, de ma kicsit betelt a pohár, persze lehet csak bal lábbal keltem ki az ágyból...

"Neked könnyű, mert nincsen gyereked. Könnyű, mert így van időd és pénzed sportolni és egészséges ételeket készíteni."

Nem, nem először és biztosan nem is utoljára hallom ezeket a mondatokat. Igen, nekem könnyEBB, mert (még) nincs gyermekem, ezzel még egyet is értek, bár tucatnyi ismerősöm van, aki 2-3 kicsi gyerekkel is megoldja a rendszeres mozgást, idézném a tündéri ikrekkel megáldott barátnőmet "Csak szervezés kérdése az egész."

DE az egészséges ételek készítése nem igényel annyival több időt és anyagi ráfordítás, mint a hagyományos, mert ez is csak szervezés és egy kis gyakorlat kérdése. Nem szeretnék a megmondó ember képében tündökölni, egyszerűen csak leírom a tapasztalataimat.

Első körben kerestem az otthonunkhoz, munkahelyünkhöz közel eső hentest és zöldségest. Nem tudom máshol hogy van, de Pécsen olcsóbb náluk vásárolni, mint bármelyik szupermarketben vagy boltban. Nem beszélve arról, hogy friss az áru és ha teszem azt valamiből csak 2 db-ra van szükségem, akkor nem kell megvennem egy egész doboznyit, oké tudom, hogy a legtöbb helyen már van belső hentes pult és lédig gyümölcs meg zöldség, de azért ez nem általános meg ugye a kínálat sem azonos.

Az egészségesebb lisztek valóban drágábbak, mint a sima fehér liszt, de amennyi kenyeret mi fogyasztunk (kizárólag reggelire), simán belefér a büdzsébe. Ráadásul a saját kenyerem legalább valóban laktat és pontosan tudom, mi van benne, napokkal később is finom. Morzsa és darált keksz helyett általában zabpelyhet használok, ami sokszor 500g/99 Ft-ért beszerezhető.

Nyírfacukorral édesítek, ez valóban nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább kategória, én is lesem az akciókat, kuponozok, viszont az egészséges életmódnak köszönhetően cukrot sem használok annyit. És természetesen létezik még néhány más édesítő alternatíva, bárki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelőt.

Heti 2 vásárláshoz tervezem a menüt, nyilván van, hogy menet közben újratervezek, mert épp csodás a padlizsán vagy a dietetikusod facebook oldalán olyan étellel találkozom, amit muszáj elkészíteni, de alapvetően követem a kis listám. Vásárlás után jön az otthoni porciózás. Szétszedem, ha kell, akkor darabolom, dobozolom a husikat, hogy ne főzés előtt kelljen méricskélném.

Vasárnap mindig előre készülök, hogy kedd estig maximum a tízóraira és az uzsira legyen gondom, illetve ilyenkor tudom le a kenyérsütést is, ami nem egy nagy ördöngösség, de tényleg. Begyúrom, hagyom kelni, belekeverem a kis magjaim, még egyszer átgyúrom, 10 perc kelés a sütőlemezem és mehet sütőbe, kenyérsütőgéppel még egyszerűbb. 4 láng és egy sütő áll rendelkezésemre, általában vasárnap az összes dolgozik, ha gyakorlott az ember (lánya) 2 óra alatt pompás fogások készülnek és még a mosogatással is végez. Nem légből kapott a 2 óra, most vasárnap pont ennyi idő kellett a teljes hétfői és a keddi menühöz, úgy, hogy az egyik láng eleve kiesett a húsleves főzés miatt.

Aztán még vannak az olyan apróságok, mint, például amikor pörköltet főzök, akkor nem egy adag készül, hanem legalább három, amik szépen megcímkézett dobozokban bekerülnek a mélyhűtő polcaira, így a következő főzelékhez vagy tésztához csak ki kell kapni őket.

Szóval nem, nem töltök fél napokat a konyhában és nem hagyunk vagyonokat az üzletekben, mert mindig találunk valami olyasmit, amire érdemes félretenni. Szerencsére van előttem elég követendő példa, hogy ezt bővülő családdal is meg lehet oldani, pár napja, de lehet régebben írta Hajni, hogy az ilyen anyukák és apukák a hétköznapi hősök, teljes mértékben egyetértek, minden tiszteletem az övék!

Húúú, mire megírtam a posztot teljesen elpárolgott a dühöm, átvette a helyét, a "ha eljön az ideje, akkor én is bebizonyítom, hogy meg lehet oldani" érzés. Megígérem, beszámolok majd róla.

Hits: 371
0

Posted by on in Juca

A dietetikusod.hu facebook oldalán láttam a cukkini sushi képét. Ha rákerestek a neten, rengeteg receptet dob ki a google, ezek közül talán Gordon Ramsey-é a legszimpatikusabb és a legegyszerűbb is. Kis türelmet igényel a munka, de megéri.

Az eredeti töltelék ricottás-citromos-fenyőmagos-bazsalikomos, nálam készült fokhagymás-ricottás és feketerdő sonkás-ricottás is.

 

Cukkini sushib2ap3_thumbnail_1-P7100090.JPG

 

1 db kicsi, vékony cukkini (sokkal könnyebb vele dolgozni)

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

125 g ricotta

5-6 levéli friss bazsalikom

½ citrom leve

3 gramm pirított fenyőmag

ízlés szerint só

ízlés szerint frissen őrölt bors

A fenyőmagot szárazon megpirítjuk egy teflonserpenyőben.

A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, zöldség hámozóval vékony szeleteket vágunk. (Na, nekem ez nem ment egyszerűen, lehet a hámozóm életlen, de nekem jobban bejött az éles kés.)

Egy tálcát kikenünk olívaolajjal, balzsamecettel és ráfektetjük a cukkini szeleteket. Sózzuk-borsozzuk, majd a tetejüket meglocsoljuk még olajjal és ecettel. Alufóliával lefedjük, és minimum 20 percen át pácoljuk a hűtőben, de akár 6 órát is pihentethetjük felhasználás előtt.

A ricottát ízesítjük citromlével, sóval-borssal, valamint apróra vágott bazsalikommal és pirított fenyőmaggal.

Egy teáskanálnyi ricottás tölteléket kanalazunk az egyik cukkini csík végére, majd feltekerjük. Folytassuk a tekercselést addig, míg a ricottás keverék el nem fogy.

A roládokat rendezzük függőlegesen (talpasan) egy tál(cá)ra, tetejüket szórjuk meg őrölt fekete borssal. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg még egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel.

b2ap3_thumbnail_Fotor0716131050.jpg

Hits: 387
0

Posted by on in Juca

Mire nem jó, ha az ember lánya pirosat nem kap az utolsó pillanatban?! Épp egy újságstand mellett várakoztunk, aminek az oldalán valamelyik főzőmagazin reklámplakátja pihent, ne kérdezzétek melyiké, (kommentben jöhetnek a megfejtések,) a lényeg, hogy a címlapon cukkini szeletekbe tekert fasírtok (?) szerepelnek. Cukkinim szinte mindig van otthon, hazafelé útba ejtettük a hentest és otthon kezdődhetett is a móka. Ne aggódjatok, kevesebb vele a munka, mint gondolnátok.

Cukkinibe tekert fasírt (1 fő)b2ap3_thumbnail_P7030064.JPG

120 g darált sovány sertés

1 tk. mustár

1 pici gerezd fokhagyma

10 g hagyma

20 g zabpehely

1 db s-es tojás

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

1 db kisebb, lehetőleg, egyenes cukkini

(szőlőmag)olaj

Egy tálban összekeverem a darált húst, az apróra kockázott hagymával, a reszelt fokhagymával, zabpehellyel, tojással, ízesítem sóval, borssal, mustárral. (Vagy az összes cuccot bevágod egy késes betétű robotgépbe és hagyod, hogy összedolgozza egy egynemű masszává, bevallom, én így tettem.)

4 db egyforma kis hengert formázok belőle.

A grillserpenyőt felforrósítom, kikenem egy kevés olajjal és szépen megsütöm benne a fasírtokat, időnként átforgatva.

Míg a husik sülnek, fogom a cukkinit és hosszában nagyon vékony szeleteket vágok belőle.

A fasírtokat egyenként beletekertem a cukkinibe, fogpiszkálóval megtűztem és visszatettem a grillserpenyőbe és minden oldalát megpirítottam.

b2ap3_thumbnail_Fotor0705132825.jpg

Grillezett paradicsom (1 főre)

1 db paradicsom

3 db fekete olajbogyó

light mozzarella

bors

A sütőt grill fokozatra állítom, a paradicsomot felkarikázom. Mivel a sütőpapír megéghet a grillen, így a tepsit alufóliával bélelem ki, amit kikenek olívaolajjal. Rárakosgatom a paradicsomkarikákat, megszórom sóval, borssal, majd ráteszem a felkarikázott olajbogyót és a mozzarella szeletet, mehet is kb. 10 percre a sütőbe.

Egy adag friss saláta még ezek mellé és kész is a vacsi. :)

 

Tipp: ha több emberre készül a cukkinibe tekert fasírt, akkor óhatatlanul megmaradnak dirib-darab cukkinik, amikből készülhet egy adag rusztikus, eklektikus cukkinifőzelék. 

b2ap3_thumbnail_P7030050.JPG

Hits: 550
0

Posted by on in Juca

Évekkel ezelőtt egy blogon találkoztam ezzel a jó kis recepttel, szuper kis uzsi.

 

Sárgabarackos leveles (1 adag= 2db 217 Kcal, 6 g fehérje, 22 g szénhidrát , 11 g zsír)

b2ap3_thumbnail_1-P7020037.JPG

 

30 g leveles tészta

12 g tojásfehérje

50 g sárgabarack

10 g darált mandula

ízlés szerint nyírfacukor/édesítő

reszelt citromhéj

kevés tojássárgája a kenéshez

A sárgabarackot leforrázom, leszedem a héját, félbevágom és kiveszem a magját.

A tojásfehérjét kemény habbá verem, óvatosan beleforgatom nyírfacukorral és citromhéjjal elkevert darált mandulát.

A leveles tésztából 2 db korongot szaggatok egy 7,5 cm átmérőjű szaggatóval (így 2 db 10 g-os tészta darabom lett) és vágtam mellé még négy vékonyka csíkot, ezeket nem mértem le, de max. 10 g lehet ez az adag is.

Alaposan megszurkálom villával és megkenem egy kevés tojássárgájával.

Eloszlatom rajta a fehérjés-mandulás habot, ügyelve, hogy egy kis pereme maradjon a tésztának, a közepére helyezem a kajszibarack felét.

A leveles tészta csíkokkal díszítem és óvatosan lekenem ezt is sárgájával.

200 fokra előmelegített sütőben, addig sütöm, míg a tészta egy kis színt nem kap.

 

(Tipp: A leveles tészta maradékát feldarabolva, egymástól sütőpapírral elválasztva lefagyasztom, így bármikor kéznél van egy kisebb adag.)b2ap3_thumbnail_Fotor0702190314.jpg

Hits: 328
0

Posted by on in Juca

Még javában tart a vb, talán jól jönnek az egészséges falatka ötletek. Ezt a receptet sokszor használtam már, csak eddig nem felkarikázva és külön-külön sütöttem a cukkiniket, hanem hosszában félbevágva grilleztem a zöldséget, majd egy jénai aljába fektetve tettem a sütőbe. Ha nem tv előtt nassolnánk, most is azt favorizálnám, de most mégis csak hangulatosabb ebben a formában enni. Egyébként a sajt ráolvasztás nem is fontos, nekem nagyon ízlett a második sütés nélkül is.

Egy nagy adag salival kiegészítve tökéletes vacsora.b2ap3_thumbnail_P6240021.JPG

 Cukkini falat

1 db kisebb cukkini

120 g paradicsom

30 g vöröshagyma

20 g szalonna vagy füstölt sonka

40 g reszelt sajt

friss bazsalikom

friss oregánó

friss kakukkfű

bors

olívaolaj

A cukkinit felkarikázom és olajjal kikent grillserpenyőben mindkét oldalán meggrillezem, majd átrakom egy olajjal kikent tepsibe. A sütőt bekapcsolom grillezésre.

A szalonnát/sonkát pici zsiradékkal átpirítom, hozzáadom az apróra kockázott hagymát, majd a legmagasabb lángra tekerve a felkockázott paradicsomot is átmelegítem benne, éppen csak 1 percig folyamatosan kevergetve, hogy ne eresszen levet.
 Leveszem a tűzről, fűszerezem kevés sóval, borssal és az apróra vágott friss fűszerekkel.

A "tölteléket" elosztom a grillezett cukkinik tetején, megszórom sajttal, majd a sütőben addig hagyom, míg a sajt szépen megpirul a tetején.b2ap3_thumbnail_Fotor0624184232.jpg

 

Hits: 336
0

Posted by on in Juca

A délután nekem az édességről szól, igaz, nem kell nekem csokis-vajas-habos csoda, azoknak sosem voltam rajongója, de egy gyümölcsös túrós vagy joghurtos pohárkrémmel könnyen lekenyerezhetővé válok és van még egy gyengém: a tiramisu... nem állítom, hogy az olaszok megverdesnék a vállam a reform tiramisumért, de nekem tökéletesen megfelel.

b2ap3_thumbnail_1-P6200031.JPG

Reform tiramisu (2 személyre)

6 db diabetikus búzakorpás keksz

175 g natúr joghurt

1/2 citrom reszelt héja

1/4 vaníliarúd kikapart magjai

ízlés szerint nyírfacukor vagy édesítő

~ 1/2 dl erős kávé

1-2 csepp rum(aroma)

keserű kakaópor


A joghurtot lecsepegtetem és ízesítem a reszelt citromhéjjal, vaníliával valamint a nyírfacukorral/édesítővel.

A kávéban elkeverem a rumot/aromát.

Megmártom benne a kekszet, ami a tálka vagy pohár aljába kerül, aztán kezdődhet a rétegzés, a lényeg, hogy krém kerüljön a tetejére és a végén alaposan megszórom keserű kakaóporral.

1-2 órára célszerű hűtőbe tenni, hogy tökéletesen összeérjen.

 

A másik kedvenc a túró felfújt, lehetőleg valami fincsi bogyós gyümölccsel tálalva. Ez sem egy túl bonyolított étel, viszont ez csak frissen, melegen az igazi, szerintem, így kifejezetten hétvégére ajánlom.

b2ap3_thumbnail_1-P6210042.JPG

Túró felfújt málna mártással (2 személyre)

160 g zsírszegény túró

1 db "m"-es tojás

egy csipet só

1/2 citrom reszelt héja

ízlés szerint nyírfacukor/édesítő

vaj (a forma kikenéséhez)

zabkorpa vagy liszt a forma szórásához

80 g málna

1/4 db vaníliarúd

 

A málnára fél deci vizet öntök, mellérakom a félbevágott vaníliarudat, majd a legkisebb fokozaton melegíteni kezdem. Kb. 10 percig főzőm és félreteszem.


A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját összekeverem a túróval, reszelt citromhéjjal és nyírfacukorral/édesítővel, majd óvatosan hozzákeverem a tojáshabot.

Kivajazott-zabkorpázott/lisztezett formákba kanalazom a krémet és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percen át sütöm.

A sütőből kiszedve, rákanalazom a málnát.

Figyelem, azonnal tálalandó, igaz, óvatosan kell nekikezdeni, mert ugye tűzforró, így az olyan habzsolósan étkezőknek, mint én, direkt jó, hogy nem tudnak sietni. :)

 

Hits: 523
0

Posted by on in Juca

Meg kell mondanom, hogy ez a foci vb, azért kihívások elé állít kaja ügyileg, mert a vacsi pont az első meccsre esik,  ráadásul a baráti társaság igazán fanatikus drukker, így minden napra jut legalább egy meccs, amit együtt néz a keménymag. Ezek igazán jó hangulatú batyus bulik :)

Nálam a két főszempont az egészséges étek és a gyorsan elkészíthetőség, mert ugyan kinek van kedve nyáron, munka után a konyhában állni?! Szerintem senkinek...

Pár napja láttam a neten, hogy a nemzetek zászlóit és lobogóit különböző ételekből kirakják, éppen rajtunk volt a sor a vendéglátáson, így elkezdtem agyalni, hogy milyen alapanyagokból lehet kirakni Brazíliáét és Mexikóét.

A választásom a brazil esetében madársalátára, pannónia sajtra, áfonyára és egy kevés joghurtra esett, a mexikói uborkából, light mozzarellából és piros kaliforniai paprikából hosszában felvágva állt össze, hogy egy egyszerű joghurtos-fokhagymás dipbe lehessen mártogatni.b2ap3_thumbnail_P6170011.JPG


Az olasz meccsre is elkészült egy változat, ahhoz madársalátát, light mozzarellát, valamint kakukkfüves-bazsalikomos grillezett paradicsomot használtam, ami tökéletesen passzolt a töltött gomba mellé.

b2ap3_thumbnail_P6200019.JPGb2ap3_thumbnail_P6200030.JPG

 

Grillezett paradicsom

2 db nagyobb paradicsom

só, bors

friss kakukkfű

friss bazsalikom

A sütőt grill fokozatra állítom, a paradicsomot felkarikázom. Mivel a sütőpapír megéghet a grillen, így a tepsit alufóliával bélelem ki, amit kikenek olívaolajjal. Rárakosgatom a paradicsomkarikákat, megszórom sóval, borssal és kakukkfűvel, majd mehet is kb. 10 percre a sütőbe. Tálaláskor megszórom friss bazsalikommal.

Lehet az ízesítéssel kísérletezni, én szoktam zúzott fokhagymával, pici citromhéjjal is készíteni, illetve sajt is mehet a tetejére.

Töltött gomba

Nagy tölteni való gomba

joghurt

fokhagyma

bors


A joghurtot lecsöpögtetem, majd összekeverem sóval, borssal, zúzott fokhagymával, beletöltöm a gombába és addig sütöm, míg a joghurt teteje töredezetté nem válik.


Örök kedvenc a saslik, amitől egy férfi sem fordul el fintorogva. Szerencsére itt a nyár, rengeteg finom zöldség van a piacon, most épp cukkinis-csirkemelles-lilahagymás-kápiás változat került a pálcára. (A husit egy órára a hűtőben pácoltam kakukkfüves-borsos-citromhéjas olajban, sütés előtt kicsit megsóztam.)

b2ap3_thumbnail_P6180016.JPG


Szóval én így próbálom megreformálni a vb alatti csemegézést.

Hits: 360
0

Posted by on in Juca

Sziasztok!

Amikor jelentkeztem Hajnihoz a 14. fogyiversenyre, többen megkérdezték, hogy mégis minek, „hiszen sportolsz, csak izmos vagy, azért nagyobb a súlyod” blablabla, de én tudtam, hogy azért ez, sajnos, nem igaz… Mert az oké, hogy izmos vagyok, de van ott zsír is meg egy kis pocak is, amit valahogy muszáj lenne eltüntetni…

Országúti bringázom, ami, időjárástól és szabad időtől függően, heti 160-250 km-nyi tekerést jelent, rossz időben, illetve télen futni járok, spinningelek vagy görgőzöm, tehát a probléma nem a mozgáshiányból, hanem a rossz táplálkozásból kellett, hogy eredjen.

Néhány éve kiiktattuk a finomlisztet, a péksüteményeket is kerültük, én sütöm a kenyeret, tavaly teljes mértékben átálltunk a nyírfacukor használatára, nem ittunk cukros üdítőket, nem ettük sós rágcsákat, tészta és fehér rizs helyett kölest, bulgurt, quinoát főztem, ennek ellenére valahogy a kilók száma, 1-2 kg ingadozást leszámítva, nem változtak.

Nem értettem hol a hiba, ezért beírtam a keresőbe a dietetikus szót, így találtam Hajnira. :) Éppen zajlott a 14. fogyiversenyre a jelentkezés, ezért gyorsan lecsaptam a lehetőségre.

Mikor megkaptuk az étrendet, azonnal láttam a hibáinkat. Az egyik, hogy mindössze napi háromszor étkeztünk, a másik, hiszitek vagy sem, a gyümölcs és a tej mennyisége. Ugyanis mi bizony eszméletlen mennyiségű gyümölcsöt ettünk és tejet ittunk, én a reggelt is banánnal és kávéval, a férjem jó sok tejjel indította a napot...

A rossz beidegződéseket elhagyva, a napi rutinon kicsit változtatva, az étrendet követve március 31. óta 6 kg-t adtam le, 170 cm-hez 61 kg társul, a ruhaméretem 36-os! Nekem a cél már a súlytartás. (És halkan megsúgom, a tej mennyiségét kicsi megnöveltem. :) ) A férjem is szépen fogyogat, ő most 7,5 kg mínusznál tart, még 3 kg és eléri a versenysúlyát ő is.

Most már biztosan a jó úton járunk, az eredmények azt igazolják. Köszönjük, Hajni! :)

Hits: 274
0