Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Köles

Posted by on in Zsolt
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 305
  • 0 Comments
  • Print

b2ap3_thumbnail_kles.JPG

Nekem a kölesről az ugrott be elsőre, hogy egy kínai II. világháborús filmben a férfi eladja a feleségét egy zsák kölesért, majd a nagy menekülésben elkeveredik a zsák is... Kb. 10 000 éve már ették, így nem új találmány. Nálunk még néhány helyen él a hagyomány, hogy a menyasszony cipőjébe kölest szórnak, hogy szorgos legyen... Egyébként a köles élettani hatásai csodálatosak. Könnyen emészthető, tápértéke mégis igen magas. Magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, állítólag lassítja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépíti hajunkat és megerősíti a körmünket is. A fogak erősebbek lesznek tőle, a zománcra is jótékony hatással van.
A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott), a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében. A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják. A köles vitalizálja tüdőnket, légzésünket is. GLUTÉNMENTES! A köles előnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz. Ez a kellemes ízű gabona a fitokemikáliák kiváló forrása, mely tanulmányok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ám emeli a jó koleszterinét. Kölesben gazdag étrend segít fenntartani a megfelelő trigliceridszintet, egészséges szív- és érrendszert eredményezve.

Szerintem a köles egy szuper élelmiszer, mert jól alkalmazkodik. Ha sonkalében főzöm, akkor sonka ízű, ha kókusztejben, akkor kókusz ízű, ezért sokrétű a felhasználása. Megfőzni sem bonyolult, de ha nem figyelünk, akkor lábas bánja...

Sima vízzel ne is próbálkozzunk, mert csalódás lesz. Az én kedvencem a sonkás lében főt köles!

0,5-1 kg sonkát mossunk meg, tegyük fel főzni. Szoktam belerakni 2 fej vörös- és 4-5 gerezd fokhagymát, egész borsot. 2-3 óra főzés után szűrjük le, és úgy mindjárt melegében tegyünk fel 3 bögre ilyen levet. Amikor forr, akkor beleteszünk 1 bögre kölest. Az első 10 percben ami a csövön kifér, hadd menjen a gáz, utána már vegyük le alapra, mert ahogy duzzad felszívja a vizet. Természetesen folyamatosan kevergetni kell!!! Összesen 15-20 perc kell neki. Amikor kész, (bátran kóstoljuk, az a lényeg, nem a recept) akkor még egy kicsit kavargassuk, nehogy odaégjen, majd tegyük rá a fedőt, és hagyjuk dunsztolódni. Szerintem ezt a férfiak is lazán megeszik, mert a sonka íz egészen erőteljes.

Költségek: 1 kg köles kb. 5-600,- Ft, de 3 szorosára duzzad, így nem kifejezetten drága.

100 g főtt termék: 117 kcal/490 kj; fehérje: 3,2 g; zsír: 1,3 g; szénhidrát: 22,9 g; rost: 2,8 g; glikémiás index: 84 (magas).

(Legközelebb édes kölest főzünk, amit a gyerekek is megesznek, ha nem mondod meg nekik, hogy mi az... Tudjuk a kifli nem kifli, hanem szivárvány!)

0
Kis Zsolt has not set their biography yet
Author's recent posts

Comments