Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Lekvár...

Posted by on in Nikó
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 757
  • 0 Comments
  • Print

Sziasztok Lányok és végre Fiúk is:)!

Már régóta tartozom ezzel az írással...A probléma azt hiszem a bizonytalanságomban van leginkább, hiszen tele van a net mostanában a lekvárfőzés rejtelmeivel és miért pont arra lennétek kíváncsiak, én hogyan csinálom? De végül mégis meggyőztem magam, hogy hátha nekem jobban elhiszitek, hogy ez a lekvárosdi tényleg nagyon egyszerű, talán még egy levesnél is egyszerűbb mulatság! :) Tavaly készítettem először lekvárt, előtte én is megvettem méregdrágán a kész, az utóbbi években főként diabetikus levkárokat, jobb esetben 50 % körüli gyümölcstartalommal. Tavaly először, mégpedig eperlekvárban próbáltam ki magam és akkor még egy tartósítószeres keveréket használtam hozzá, amire rá volt írva, hány kg gyümölcshöz mennyi cukrot tegyél és hány zacskót ebből a portból. Jól sikerült, bár a "cukornak", ami nyírfa volt, csak a 40%-át tettem bele és még most is van 1-2 üveg, kibontás után is nagyon jól elálltak. Majd idén úgy döntöttem, hogy megpróbálom tartósítószer nélkül is és minél többféle gyümölcsből, valamint a saját érzékszerveimre hagyatkozom. Ez annyit tesz, hogy miután jól megmostam és levéltelenítettem az adott gyümölcsöt, feltettem egy edényben főni, méghozzá fedő alatt, hogy minél hamarabb elkezdjen összeesni. Az epret krumplitörővel tettem kicsit egyneműbbé, a meggyet botmixerrel, mert én inkább kicsit darabosan szeretem a lekvárokat. A sárgabaracknak egyik sem kellett, nagyon szépen szétesett magától is. Nem pucoltam semmit, csak a magokat és a leveleket távolítottam el. A jó és minél kevesebb cukrot tartalmazó lekvárhoz főként türelem kell:) Mint egy mártást, ezt is be lehet szépen forralni, amikor is koncentrálódik benne a gyümölcscukor, így minél kevesebb a leve, annál édesebb lesz, de a rostok, ugye arányosan megmaradnak:) Ha kellőképpen beforralja valaki (kevergetni kell, mert előfordulhat, hogy leég különben), akkor más nem is kell, csak  megkóstolni és ha neked még elkelne, hogy édesebb legyen, akkor tegyél bele egy kis édesítőt. Lehet többször hozzáadni, mindig megkóstolni és ha már jó, akkor örülni:) Ami ízt biztosítja, hogy tényleg elálljon az két dolog: először is maga a lekvár csíramentessége, ehhez az okosok szerint legalább 4-5 percig kell forralni (én ennél jóval tovább csináltam, úgyis sűrűbbre akartam), másrészt pedig nagyon jól kell fertőtleníteni az üveget és a tetőt. Akinek van otthon cumisüveg sterilizálója még a gyerek mellé/után, az már jól is járt, abban meg is csainálhatja...Az enyém sajnos még kölcsönbe van adva, így a sütőben sterilizáltam: egy tepsi aljára egy kevés vizet tettem és az üvegeket fejjel efelé beleállítottam, a tetőket is szintúgy. kb. 200 fokon kb. negyed órát hagytam bent őket, majd azon melegében beletöltöttem a lekvárokat színig, rá a tető és fejjel lefelé állítottam őket.  Amelyik gyümölcs hígabb, lehet bele tenni többféle zselésítő anyagot. Én pektint vásároltam, 60g volt egy dobozban, amelyet 10 kg gyümölcshoz ajánlottak. Mivel be is forraltam őket, mindegyikhez kevesebbet tettem, a sárgabarackhoz pedig semennyit, annyira szépen besűrűsüdött. Az ízeknek pedig csak a képzeletetek szabhat határt! Én eddig eper-rebarbara, eper, meggy és barackos-levendulás lekvárt készítettem, de láttam fent a neten ismerős által készített almás-fahéjas-gyömbéreset és ennél még furcsábbakat is!:) Mindenki lekvárra fel, jól jön az még télen:) Fogyás megyeget, de most takarék üzemmódban vagyok egy pár napig (nem félre, csak kicsit többet eszem-talán a hideg visel meg), majd hétfőtől ismét teljes erőbedobással megyek tovább a félgőz után!:)

0
Nikó has not set their biography yet
Author's recent posts

Comments