Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Juca

Posted by on in Juca
Cukkini tészta olaszos csirkegombòccal

1-2 éve felbukkant nálunk is a cukkini tészta. A zöldséget egy spirál vágò (ebayről már pár száz forintért beszerezhető) segìtségével pillanatok alatt spagetti formájùvá csìkozhatjuk. Jòpofa is, finom is, egészséges is, kell ennél több?

Amiatt hogy az ebédként is tartalmas legyen, teljes kiőrlésű spagettivel kevertem a cukkini csìkokat, amitől a végeredmény még izgalmasabb, hiszen  még különbözőbb texturájù alapanyagok találkoznak a tányéron.

Cukkini tészta olaszos csirkegombòccal(2főre)

 

300g cukkini tészta

60g teljes kiőrlésű spagetti tészta (szárazon mérve)

3 db nagyobb paradicsom

20g vöröshagyma

1 tk. kòkuszolaj vagy főzéshez valò olìvaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

1 tk. eritrit vagy más édesìtő

ìzlés szerint sò, bors

ìzlés szerint kakukkfű, bazsalikom, oregánò, rozmaring

Csirkegombòc

240 g darált csirkemell

40 g apròra kockázott vöröshagyma

sò, bors

1 fokhagyma gerezd passzìrozva vagy fokhagymapor

ìzlés szerint kakukkfű, bazsalikom, oregánò, rozmaring

Először  a gombòcokat készìtem el, ehhez összegyùrom a darált csirkemellet a vöröshagymàval, fokhagymával (fokhagymaporral), fűszerezem sòval, borssal, zöld fűszerekkel, majd 6 vagy 8 gombòcot formázok belőlük. Nem kell hozzá se tojás, se más, a sütőben zsiradék nélkül 180 fokon szilikonos sütőlapon/-papìron 15-20 perc alatt tökéletesen megsülnek. Arra figyeljünk, hogy ne süssük tùl, mert kiszáradhat.

A tésztát forrásban levő vìzben megfőzzük(és én ùgy szoktam leszűrni, hogy  és azt a vizet öntöm a paradicsomokra.)

A leforrázott paradicsomokat megszabadìtom héjuktòl. Közben kòkusz-/olìvaolajon megfuttatom a felkockázott vöröshagymát, rádobom a paradicsomokat, hozzáadom az eritritet, sòt, borst, fokhagymát, majd botmixerrel pürésìtem. Hagyom egyet forrni,  elzárom a lángot és csak azután keverem bele a friss zöldfűszereket.

Tálaláskor összekeverem a két tésztát, rámerem a szòszt és a tetejére teszem a kész gombòcokat.

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 270
0

Posted by on in Juca
Sonkás-cukkinis tészta

Még mindig van a húsvéti sonkából? Mert tudok egy gyors ebédet, ami hidegen is megállja a helyét tésztasalátaként másnap.

A cukkini roppanós, a citrom és a bors még frissebbé teszi, ránézni is jó, igaz a szaft kissé barnás rajta, na de miért is adnék hozzá plusz zsiradékot, ha használhatom a sonkából kisültet?

Sonkás-cukkinis tészta (2főre)

 

120 g tészta

1 kisebb cukkini ~150g

100 g sonka

1 gerezd fokhagyma

15 g (zabpehely)liszt

50 g 1,5%-os tej

1 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

1/2 citrom reszelt héja

 

A tésztát kifőzzük.

A sonkát felaprítjuk, majd a saját zsírján lepirítjuk. A húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékban magas lángon átpirítjuk a vékonyra gyalult cukkinit. Csak pirítsuk, ne pároljuk, maradjon roppanós a zöldség.
Vegyük ki a cukkinit és keverjük össze a sonkával.

Vegyük vissza a lángot takarékra, a maradék zsiradékhoz adjuk a lisztet, majd öntsük fel tejjel és keverjük csomómentesre, hagyjuk kicsit besűrűsödni, aztán húzzuk le a tűzről. Ízesítsük sóval és reszelt fokhagymával.

Öntsük a mártást a tésztára és forgassuk össze a sonkával meg a cukkinivel.

Tálalás előtt reszeljünk rá friss citromhéjat és szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Hits: 119
0

Posted by on in Juca
Csokis-banános jégkrém

Az elmondható rólam, hogy banánból állandóan túlvásárlom magam,  ilyenkor jönnek a banocsinták, banános gofrik, banánkenyerek és társaik. Azonban, ha még nem túl barnák, akkor meghámozva, feldarabolva lefagyasztom őket, aztán készülhet belőle a csokis-banános jégkrém, de ha nincs éppen jegelve egy se és nem bírom kivárni a pihenő idejét, akkor csoki-banán krém.

Csokis-banános jégkrém (2 adag)

2 kisebb érett, de nem túlérett banán -lehet fagyasztott is

1 evőkanál zsírszegény keserű kakaópor

2 evőkanál zsírszegény görög joghurt

2 evőkanál tejszín

 

Mindent beteszünk a mixerbe, szép krémesre keverjük, kiporciózzuk és mehet is a mélyhűtőbe pihenni minimum 4-5 órára.

Finom önmagában is, de még jobb, ha van otthon zsírszegény leveles tésztánk (pl.: Aldi), amiből egy nagyobb pogácsaszaggatóval kimetszünk két korongot, bedobjuk a 200 fokos sütőbe őket és hagyjuk, hogy szépen felpuffadva megsüljenek. Ha kész, kivesszük, a tetejüket beroppantjuk, így kapunk egy helyes kis kelyhet, amibe jégkrémet vagy krémet kanalazhatunk.

 b2ap3_thumbnail_1-P3170048.JPGb2ap3_thumbnail_1-P3170053.JPGb2ap3_thumbnail_1-P3170057.JPG

Hits: 116
0

Posted by on in Juca
Gyors almás-áfonyás

Uhhh, egy évnél is több telt el a legutóbbi recept óta, pedig annyit összegyűjtöttem, kipróbáltam, átalakítottam és fényképeztem, hogy csak na... Nem, nem adtuk fel 2014 óta az étrendet, sőt éppenséggel elő-előveszem a fogyiversenyek menüit és időnként cakkumpakk újra főzöm, mert változatos és nagyon szeretjük, köszönet érte a mi Hajninknak! :)

De most itt vagyok és gépelek, jöjjön is az egyik kedvenc tízóraink/uzsink, ami a máglyarakás és a kenyérpuding/-felfújt keresztezés. Nagyon gyorsan kész van és felhasználhatjuk hozzá a fonnyadozó almát meg a maradék kenyeret/kifli/zsemlét.

 

Gyors almás-áfonyás (2 adag)

 

1 db szikkadt teljes kiőrlésű/Graham/szénhidrát csökkentett/bármilyen nem egész magvas kifli/zsemle

1-1,5 dl 1,5 %-os tej

1-2 tk. eritritol vagy vaníliás fehérjepor

1 db nagyobb alma

1 db tojás

néhány szem aszalt vörös áfonya- NEM CUKROZOTT

(1 kocka hozzáadott cukormentes étcsoki)

 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tejben elkeverjük az eritritolt vagy a vaníliás fehérjét és meglocsoljuk vele az összeszaggatott  kiflit/zsemlét/kenyeret, hozzákeverjük a meghámozott, lereszelt almát, a tojást, az áfonyát(és az összevágott étcsokit).

Szuflés tálkákba tesszük, majd az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

 

Hits: 161
0

Posted by on in Juca
Sült cheesecake vs. cheesecake pohárkrém

Bevallom nem vagyok egy nagy cheesecake rajongó, de tekintve, hogy a húgom kedvence, ezért mikor látogatóba jöttek, ez került az asztalra és mivel maradt még egy adag sajtkrém, másnap kevertem belőle egy kis pohárkrémet. Azóta többször is elkészítettem mindkettőt ilyen-olyan ízesítéssel, személy szerint a lime-osat vagy a vaníliásat preferálom friss málnával vagy fagyasztott málnából készült pürével. :)

Természetesen igyekeztem a diétába illeszthetővé tenni a sajttortát, így az eredeti zsíros krémsajtot, lecseréltem 5% zsírtartalmúra, a tejfölt 0,1 % -os joghurtra és az alap sem úszta meg a változtatást, vékonyabb az átlagosnál és cukormentes keksz, darált mandula, darált zabpehely, illetve kókuszolaj alkotja.

Lime-os cheesecake (15-cm-es formához, 4 szelethez)

az alaphoz:

30 g diabetikus keksz búzakorpával, édesítõszerrel

30 g zabpehely

20 g darált mandula

3-4 evőkanál kókuszolaj ( attól függ mennyire szárazak a hozzávalók)

(ha nem elég édes, akkor ízlés szerint por xilit vagy folyékony édesítő)

 

150 g 5%-os zsírtartalmú krémsajt

100 g lecsöpögtetett 0,1 %-os joghurt

1 db lime reszelt héja

1 db tojás

20 g nyírfacukor

1 evőkanál étkezési keményítő

 

Kibéleljük a formánkat sütőpapírral.

Az alaphoz ledaráljuk a kekszet, a zabpelyhet, összekeverjük a darált mandulával és kanalanként a kókuszolajjal, kóstoljuk meg és ha kell édesítsük ízlés szerint por xilittel vagy folyékony édesítővel. A kapott masszát nyomkodjuk a tortaforma aljába, majd tegyük a hűtőbe kicsit dermedni, míg kikeverjük a krémet.

A sütőt kapcsoljuk be 190 fokra alul-felül sütésre.

Robotgéppel, alacsony fokozaton, keverjük ki a sajtkrémet a joghurttal, adjuk hozzá a tojást, a nyírfacukrot, az étkezési keményítőt és a lime reszelt héját.

Öntsük a krémet az alapra és tegyük a sütőbe egy órára, ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk a tetejére alufóliát.

Hagyjuk teljesen kihűlni és minimum egy éjszakát, de legjobb, ha egy teljes napot pihentetjük a hűtőben tálalás előtt.

 

Cheesecake pohárkrém (2 személyre)


50 g 5%-os zsírtartalmú krémsajt

100 g lecsöpögtetett 0,1 %-os joghurt

1/2 lime reszelt héja

 3 g zselatin fix

ízlés szerint nyírfacukor vagy édesítő

2 db cukormentes keksz ledarálva

120 g (fagyasztott) málna

A krémsajtot a joghurttal, a lime reszelt héjával, a nyírfacukorral/édesítővel és a zselatin fix-szel kikeverjük. Ha nagyon folyós, akkor 10 percre hűtőbe tesszük.

A poharakba tetszés szerint rétegezzük a krémet, a málnát és a darált kekszet.

Hits: 402
0