Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Csicsókakrémleves pirított garnélával és vaníliahabbal

Posted by on in Juca
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 297
  • 0 Comments
  • Print

Ha külföldön járunk, akkor van egy kis rituálénk, először is mindig kipróbáljuk a helyi étkeket, illetve ha nagy(obb) városban megyünk, akkor igyekszünk ellátogatni egy-egy felkapottabb étterembe is, ahol nem félünk kikérni a legérdekesebbnek tűnő ételeket sem. Így volt ez Brno-ban is, ahol az előételek közül a Jeruzsálemi articsóka krémlevesre esett a választásom, pirított garnélával és vaníliahabbal. Amikor megkóstoltam leesett az állam, annyira ízletes volt, krémes leves, roppanós rákkal, muszáj volt itthon is elkészítenem. Igazán különleges étel, ezért is került az asztalra az előkarácsonyi vacsorán.

A jeruzsálemi articsóka egyébként nem más, mint a csicsóka, ami gyerekkorom egyik téli kedvence volt, édesanyám gyakran készített belőle salátát, illetve sokszor kaptuk nasinak nyersen répával, almával és karalábéval. A szüleim kertjében a mai napig kiemelt területen folyik a termesztése, ősszel kiszedjük és a pincében nyirkos homokban tároljuk, mert így hónapokig friss és roppanós marad. Persze nyilván nem mindenkinek van lehetősége termeszteni és tárolni, ezt a finom, vitaminokbab2ap3_thumbnail_1-PB240030.JPGn és ásványi anyagokban gazdag gumót, de szerencsére egyre több zöldségesnél, sőt már a szupermarketekben is kapható.

A csicsóka tisztításától ne ijedjünk meg, én a nagyobb darabokat letöröm róla, aztán krumplihámozóval megpucolom. Van aki, megelégszik a simán dörzsi szivaccsal átdörgöléssel és hideg vizes öblítéssel, azonban jelen esetben a fehér leveshez mindenképpen meg kell szabadítanunk a héjától a zöldséget.

Csicsókakrémleves pirított garnélával és vaníliahabbal (2 személyre)

160 g tisztított csicsóka

20 g vöröshagyma

olaj

30 g alacsony zsírtartalmú főzőtejszín

ízlés szerint só

1 szelet bacon

8 db tisztított garnélarák-lehet fagyasztott is

15 ml 1, 5 %-os tej

1 csepp édesítő

vaníliarúd 1 cm-es darabja

 (díszítéshez néhány zsenge petrezselyemlevél)

Kevés olajon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát, majd rádobjuk a feldarabolt csicsókát és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségen kb.2 centire álljon a víz. Alacsony lángon, fedő alatt, puhára főzzük.

Krémessé turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és beforraljuk.

Egy serpenyőben a bacont kisütjük, a visszamaradt zsiradékba tesszük a rákokat és addig sütjük, míg a rákhús rózsaszínűvé válik és összekunkorodik.

Az édesítős tejbe kikaparjuk a vanília darab magjait, felmelegítjük, majd tejhabosítóval vagy ha az nincs, akkor habverővel felhabosítjuk.

A tányérok aljára tesszük a garnélákat, rámerjük a levest és a tetejére kanalazzuk vaníliahabot  (és megszórjuk néhány zsenge petrezselyemlevéllel).

 

Ui.:  A levest megfőzhetjük előre is, de a garnélát és vaníliahabot csak a tálalás előtt közvetlenül készítsük el.

0

Comments