Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

 • Home
  Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categories
  Categories Displays a list of categories from this blog.
 • Tags
  Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggers
  Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
 • Team Blogs
  Team Blogs Find your favorite team blogs here.
 • Login
  Login Login form

Neked könnyű...

Posted by on in Juca
 • Font size: Larger Smaller
 • Hits: 793
 • 0 Comments
 • Print

Nem szokásom dühből posztot írni, de ma kicsit betelt a pohár, persze lehet csak bal lábbal keltem ki az ágyból...

"Neked könnyű, mert nincsen gyereked. Könnyű, mert így van időd és pénzed sportolni és egészséges ételeket készíteni."

Nem, nem először és biztosan nem is utoljára hallom ezeket a mondatokat. Igen, nekem könnyEBB, mert (még) nincs gyermekem, ezzel még egyet is értek, bár tucatnyi ismerősöm van, aki 2-3 kicsi gyerekkel is megoldja a rendszeres mozgást, idézném a tündéri ikrekkel megáldott barátnőmet "Csak szervezés kérdése az egész."

DE az egészséges ételek készítése nem igényel annyival több időt és anyagi ráfordítás, mint a hagyományos, mert ez is csak szervezés és egy kis gyakorlat kérdése. Nem szeretnék a megmondó ember képében tündökölni, egyszerűen csak leírom a tapasztalataimat.

Első körben kerestem az otthonunkhoz, munkahelyünkhöz közel eső hentest és zöldségest. Nem tudom máshol hogy van, de Pécsen olcsóbb náluk vásárolni, mint bármelyik szupermarketben vagy boltban. Nem beszélve arról, hogy friss az áru és ha teszem azt valamiből csak 2 db-ra van szükségem, akkor nem kell megvennem egy egész doboznyit, oké tudom, hogy a legtöbb helyen már van belső hentes pult és lédig gyümölcs meg zöldség, de azért ez nem általános meg ugye a kínálat sem azonos.

Az egészségesebb lisztek valóban drágábbak, mint a sima fehér liszt, de amennyi kenyeret mi fogyasztunk (kizárólag reggelire), simán belefér a büdzsébe. Ráadásul a saját kenyerem legalább valóban laktat és pontosan tudom, mi van benne, napokkal később is finom. Morzsa és darált keksz helyett általában zabpelyhet használok, ami sokszor 500g/99 Ft-ért beszerezhető.

Nyírfacukorral édesítek, ez valóban nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább kategória, én is lesem az akciókat, kuponozok, viszont az egészséges életmódnak köszönhetően cukrot sem használok annyit. És természetesen létezik még néhány más édesítő alternatíva, bárki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelőt.

Heti 2 vásárláshoz tervezem a menüt, nyilván van, hogy menet közben újratervezek, mert épp csodás a padlizsán vagy a dietetikusod facebook oldalán olyan étellel találkozom, amit muszáj elkészíteni, de alapvetően követem a kis listám. Vásárlás után jön az otthoni porciózás. Szétszedem, ha kell, akkor darabolom, dobozolom a husikat, hogy ne főzés előtt kelljen méricskélném.

Vasárnap mindig előre készülök, hogy kedd estig maximum a tízóraira és az uzsira legyen gondom, illetve ilyenkor tudom le a kenyérsütést is, ami nem egy nagy ördöngösség, de tényleg. Begyúrom, hagyom kelni, belekeverem a kis magjaim, még egyszer átgyúrom, 10 perc kelés a sütőlemezem és mehet sütőbe, kenyérsütőgéppel még egyszerűbb. 4 láng és egy sütő áll rendelkezésemre, általában vasárnap az összes dolgozik, ha gyakorlott az ember (lánya) 2 óra alatt pompás fogások készülnek és még a mosogatással is végez. Nem légből kapott a 2 óra, most vasárnap pont ennyi idő kellett a teljes hétfői és a keddi menühöz, úgy, hogy az egyik láng eleve kiesett a húsleves főzés miatt.

Aztán még vannak az olyan apróságok, mint, például amikor pörköltet főzök, akkor nem egy adag készül, hanem legalább három, amik szépen megcímkézett dobozokban bekerülnek a mélyhűtő polcaira, így a következő főzelékhez vagy tésztához csak ki kell kapni őket.

Szóval nem, nem töltök fél napokat a konyhában és nem hagyunk vagyonokat az üzletekben, mert mindig találunk valami olyasmit, amire érdemes félretenni. Szerencsére van előttem elég követendő példa, hogy ezt bővülő családdal is meg lehet oldani, pár napja, de lehet régebben írta Hajni, hogy az ilyen anyukák és apukák a hétköznapi hősök, teljes mértékben egyetértek, minden tiszteletem az övék!

Húúú, mire megírtam a posztot teljesen elpárolgott a dühöm, átvette a helyét, a "ha eljön az ideje, akkor én is bebizonyítom, hogy meg lehet oldani" érzés. Megígérem, beszámolok majd róla.

0

Comments