Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Juca

Posted by on in Juca

A dietetikusod.hu facebook oldalán láttam a cukkini sushi képét. Ha rákerestek a neten, rengeteg receptet dob ki a google, ezek közül talán Gordon Ramsey-é a legszimpatikusabb és a legegyszerűbb is. Kis türelmet igényel a munka, de megéri.

Az eredeti töltelék ricottás-citromos-fenyőmagos-bazsalikomos, nálam készült fokhagymás-ricottás és feketerdő sonkás-ricottás is.

 

Cukkini sushib2ap3_thumbnail_1-P7100090.JPG

 

1 db kicsi, vékony cukkini (sokkal könnyebb vele dolgozni)

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál balzsamecet

125 g ricotta

5-6 levéli friss bazsalikom

½ citrom leve

3 gramm pirított fenyőmag

ízlés szerint só

ízlés szerint frissen őrölt bors

A fenyőmagot szárazon megpirítjuk egy teflonserpenyőben.

A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, zöldség hámozóval vékony szeleteket vágunk. (Na, nekem ez nem ment egyszerűen, lehet a hámozóm életlen, de nekem jobban bejött az éles kés.)

Egy tálcát kikenünk olívaolajjal, balzsamecettel és ráfektetjük a cukkini szeleteket. Sózzuk-borsozzuk, majd a tetejüket meglocsoljuk még olajjal és ecettel. Alufóliával lefedjük, és minimum 20 percen át pácoljuk a hűtőben, de akár 6 órát is pihentethetjük felhasználás előtt.

A ricottát ízesítjük citromlével, sóval-borssal, valamint apróra vágott bazsalikommal és pirított fenyőmaggal.

Egy teáskanálnyi ricottás tölteléket kanalazunk az egyik cukkini csík végére, majd feltekerjük. Folytassuk a tekercselést addig, míg a ricottás keverék el nem fogy.

A roládokat rendezzük függőlegesen (talpasan) egy tál(cá)ra, tetejüket szórjuk meg őrölt fekete borssal. Közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg még egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel.

b2ap3_thumbnail_Fotor0716131050.jpg

Hits: 667
0

Posted by on in Juca

Mire nem jó, ha az ember lánya pirosat nem kap az utolsó pillanatban?! Épp egy újságstand mellett várakoztunk, aminek az oldalán valamelyik főzőmagazin reklámplakátja pihent, ne kérdezzétek melyiké, (kommentben jöhetnek a megfejtések,) a lényeg, hogy a címlapon cukkini szeletekbe tekert fasírtok (?) szerepelnek. Cukkinim szinte mindig van otthon, hazafelé útba ejtettük a hentest és otthon kezdődhetett is a móka. Ne aggódjatok, kevesebb vele a munka, mint gondolnátok.

Cukkinibe tekert fasírt (1 fő)b2ap3_thumbnail_P7030064.JPG

120 g darált sovány sertés

1 tk. mustár

1 pici gerezd fokhagyma

10 g hagyma

20 g zabpehely

1 db s-es tojás

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

1 db kisebb, lehetőleg, egyenes cukkini

(szőlőmag)olaj

Egy tálban összekeverem a darált húst, az apróra kockázott hagymával, a reszelt fokhagymával, zabpehellyel, tojással, ízesítem sóval, borssal, mustárral. (Vagy az összes cuccot bevágod egy késes betétű robotgépbe és hagyod, hogy összedolgozza egy egynemű masszává, bevallom, én így tettem.)

4 db egyforma kis hengert formázok belőle.

A grillserpenyőt felforrósítom, kikenem egy kevés olajjal és szépen megsütöm benne a fasírtokat, időnként átforgatva.

Míg a husik sülnek, fogom a cukkinit és hosszában nagyon vékony szeleteket vágok belőle.

A fasírtokat egyenként beletekertem a cukkinibe, fogpiszkálóval megtűztem és visszatettem a grillserpenyőbe és minden oldalát megpirítottam.

b2ap3_thumbnail_Fotor0705132825.jpg

Grillezett paradicsom (1 főre)

1 db paradicsom

3 db fekete olajbogyó

light mozzarella

bors

A sütőt grill fokozatra állítom, a paradicsomot felkarikázom. Mivel a sütőpapír megéghet a grillen, így a tepsit alufóliával bélelem ki, amit kikenek olívaolajjal. Rárakosgatom a paradicsomkarikákat, megszórom sóval, borssal, majd ráteszem a felkarikázott olajbogyót és a mozzarella szeletet, mehet is kb. 10 percre a sütőbe.

Egy adag friss saláta még ezek mellé és kész is a vacsi. :)

 

Tipp: ha több emberre készül a cukkinibe tekert fasírt, akkor óhatatlanul megmaradnak dirib-darab cukkinik, amikből készülhet egy adag rusztikus, eklektikus cukkinifőzelék. 

b2ap3_thumbnail_P7030050.JPG

Hits: 585
0

Posted by on in Juca

Évekkel ezelőtt egy blogon találkoztam ezzel a jó kis recepttel, szuper kis uzsi.

 

Sárgabarackos leveles (1 adag= 2db 217 Kcal, 6 g fehérje, 22 g szénhidrát , 11 g zsír)

b2ap3_thumbnail_1-P7020037.JPG

 

30 g leveles tészta

12 g tojásfehérje

50 g sárgabarack

10 g darált mandula

ízlés szerint nyírfacukor/édesítő

reszelt citromhéj

kevés tojássárgája a kenéshez

A sárgabarackot leforrázom, leszedem a héját, félbevágom és kiveszem a magját.

A tojásfehérjét kemény habbá verem, óvatosan beleforgatom nyírfacukorral és citromhéjjal elkevert darált mandulát.

A leveles tésztából 2 db korongot szaggatok egy 7,5 cm átmérőjű szaggatóval (így 2 db 10 g-os tészta darabom lett) és vágtam mellé még négy vékonyka csíkot, ezeket nem mértem le, de max. 10 g lehet ez az adag is.

Alaposan megszurkálom villával és megkenem egy kevés tojássárgájával.

Eloszlatom rajta a fehérjés-mandulás habot, ügyelve, hogy egy kis pereme maradjon a tésztának, a közepére helyezem a kajszibarack felét.

A leveles tészta csíkokkal díszítem és óvatosan lekenem ezt is sárgájával.

200 fokra előmelegített sütőben, addig sütöm, míg a tészta egy kis színt nem kap.

 

(Tipp: A leveles tészta maradékát feldarabolva, egymástól sütőpapírral elválasztva lefagyasztom, így bármikor kéznél van egy kisebb adag.)b2ap3_thumbnail_Fotor0702190314.jpg

Hits: 530
0

Posted by on in Juca

Még javában tart a vb, talán jól jönnek az egészséges falatka ötletek. Ezt a receptet sokszor használtam már, csak eddig nem felkarikázva és külön-külön sütöttem a cukkiniket, hanem hosszában félbevágva grilleztem a zöldséget, majd egy jénai aljába fektetve tettem a sütőbe. Ha nem tv előtt nassolnánk, most is azt favorizálnám, de most mégis csak hangulatosabb ebben a formában enni. Egyébként a sajt ráolvasztás nem is fontos, nekem nagyon ízlett a második sütés nélkül is.

Egy nagy adag salival kiegészítve tökéletes vacsora.b2ap3_thumbnail_P6240021.JPG

 Cukkini falat

1 db kisebb cukkini

120 g paradicsom

30 g vöröshagyma

20 g szalonna vagy füstölt sonka

40 g reszelt sajt

friss bazsalikom

friss oregánó

friss kakukkfű

bors

olívaolaj

A cukkinit felkarikázom és olajjal kikent grillserpenyőben mindkét oldalán meggrillezem, majd átrakom egy olajjal kikent tepsibe. A sütőt bekapcsolom grillezésre.

A szalonnát/sonkát pici zsiradékkal átpirítom, hozzáadom az apróra kockázott hagymát, majd a legmagasabb lángra tekerve a felkockázott paradicsomot is átmelegítem benne, éppen csak 1 percig folyamatosan kevergetve, hogy ne eresszen levet.
 Leveszem a tűzről, fűszerezem kevés sóval, borssal és az apróra vágott friss fűszerekkel.

A "tölteléket" elosztom a grillezett cukkinik tetején, megszórom sajttal, majd a sütőben addig hagyom, míg a sajt szépen megpirul a tetején.b2ap3_thumbnail_Fotor0624184232.jpg

 

Hits: 373
0

Posted by on in Juca

A délután nekem az édességről szól, igaz, nem kell nekem csokis-vajas-habos csoda, azoknak sosem voltam rajongója, de egy gyümölcsös túrós vagy joghurtos pohárkrémmel könnyen lekenyerezhetővé válok és van még egy gyengém: a tiramisu... nem állítom, hogy az olaszok megverdesnék a vállam a reform tiramisumért, de nekem tökéletesen megfelel.

b2ap3_thumbnail_1-P6200031.JPG

Reform tiramisu (2 személyre)

6 db diabetikus búzakorpás keksz

175 g natúr joghurt

1/2 citrom reszelt héja

1/4 vaníliarúd kikapart magjai

ízlés szerint nyírfacukor vagy édesítő

~ 1/2 dl erős kávé

1-2 csepp rum(aroma)

keserű kakaópor


A joghurtot lecsepegtetem és ízesítem a reszelt citromhéjjal, vaníliával valamint a nyírfacukorral/édesítővel.

A kávéban elkeverem a rumot/aromát.

Megmártom benne a kekszet, ami a tálka vagy pohár aljába kerül, aztán kezdődhet a rétegzés, a lényeg, hogy krém kerüljön a tetejére és a végén alaposan megszórom keserű kakaóporral.

1-2 órára célszerű hűtőbe tenni, hogy tökéletesen összeérjen.

 

A másik kedvenc a túró felfújt, lehetőleg valami fincsi bogyós gyümölccsel tálalva. Ez sem egy túl bonyolított étel, viszont ez csak frissen, melegen az igazi, szerintem, így kifejezetten hétvégére ajánlom.

b2ap3_thumbnail_1-P6210042.JPG

Túró felfújt málna mártással (2 személyre)

160 g zsírszegény túró

1 db "m"-es tojás

egy csipet só

1/2 citrom reszelt héja

ízlés szerint nyírfacukor/édesítő

vaj (a forma kikenéséhez)

zabkorpa vagy liszt a forma szórásához

80 g málna

1/4 db vaníliarúd

 

A málnára fél deci vizet öntök, mellérakom a félbevágott vaníliarudat, majd a legkisebb fokozaton melegíteni kezdem. Kb. 10 percig főzőm és félreteszem.


A tojást szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját összekeverem a túróval, reszelt citromhéjjal és nyírfacukorral/édesítővel, majd óvatosan hozzákeverem a tojáshabot.

Kivajazott-zabkorpázott/lisztezett formákba kanalazom a krémet és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percen át sütöm.

A sütőből kiszedve, rákanalazom a málnát.

Figyelem, azonnal tálalandó, igaz, óvatosan kell nekikezdeni, mert ugye tűzforró, így az olyan habzsolósan étkezőknek, mint én, direkt jó, hogy nem tudnak sietni. :)

 

Hits: 794
0