Útkövetés

Blog

This is some blog description about this site

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Juca

Posted by on in Juca
Sült cheesecake vs. cheesecake pohárkrém

Bevallom nem vagyok egy nagy cheesecake rajongó, de tekintve, hogy a húgom kedvence, ezért mikor látogatóba jöttek, ez került az asztalra és mivel maradt még egy adag sajtkrém, másnap kevertem belőle egy kis pohárkrémet. Azóta többször is elkészítettem mindkettőt ilyen-olyan ízesítéssel, személy szerint a lime-osat vagy a vaníliásat preferálom friss málnával vagy fagyasztott málnából készült pürével. :)

Természetesen igyekeztem a diétába illeszthetővé tenni a sajttortát, így az eredeti zsíros krémsajtot, lecseréltem 5% zsírtartalmúra, a tejfölt 0,1 % -os joghurtra és az alap sem úszta meg a változtatást, vékonyabb az átlagosnál és cukormentes keksz, darált mandula, darált zabpehely, illetve kókuszolaj alkotja.

Lime-os cheesecake (15-cm-es formához, 4 szelethez)

az alaphoz:

30 g diabetikus keksz búzakorpával, édesítõszerrel

30 g zabpehely

20 g darált mandula

3-4 evőkanál kókuszolaj ( attól függ mennyire szárazak a hozzávalók)

(ha nem elég édes, akkor ízlés szerint por xilit vagy folyékony édesítő)

 

150 g 5%-os zsírtartalmú krémsajt

100 g lecsöpögtetett 0,1 %-os joghurt

1 db lime reszelt héja

1 db tojás

20 g nyírfacukor

1 evőkanál étkezési keményítő

 

Kibéleljük a formánkat sütőpapírral.

Az alaphoz ledaráljuk a kekszet, a zabpelyhet, összekeverjük a darált mandulával és kanalanként a kókuszolajjal, kóstoljuk meg és ha kell édesítsük ízlés szerint por xilittel vagy folyékony édesítővel. A kapott masszát nyomkodjuk a tortaforma aljába, majd tegyük a hűtőbe kicsit dermedni, míg kikeverjük a krémet.

A sütőt kapcsoljuk be 190 fokra alul-felül sütésre.

Robotgéppel, alacsony fokozaton, keverjük ki a sajtkrémet a joghurttal, adjuk hozzá a tojást, a nyírfacukrot, az étkezési keményítőt és a lime reszelt héját.

Öntsük a krémet az alapra és tegyük a sütőbe egy órára, ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk a tetejére alufóliát.

Hagyjuk teljesen kihűlni és minimum egy éjszakát, de legjobb, ha egy teljes napot pihentetjük a hűtőben tálalás előtt.

 

Cheesecake pohárkrém (2 személyre)


50 g 5%-os zsírtartalmú krémsajt

100 g lecsöpögtetett 0,1 %-os joghurt

1/2 lime reszelt héja

 3 g zselatin fix

ízlés szerint nyírfacukor vagy édesítő

2 db cukormentes keksz ledarálva

120 g (fagyasztott) málna

A krémsajtot a joghurttal, a lime reszelt héjával, a nyírfacukorral/édesítővel és a zselatin fix-szel kikeverjük. Ha nagyon folyós, akkor 10 percre hűtőbe tesszük.

A poharakba tetszés szerint rétegezzük a krémet, a málnát és a darált kekszet.

Hits: 454
0
Csicsókakrémleves pirított garnélával és vaníliahabbal

Ha külföldön járunk, akkor van egy kis rituálénk, először is mindig kipróbáljuk a helyi étkeket, illetve ha nagy(obb) városban megyünk, akkor igyekszünk ellátogatni egy-egy felkapottabb étterembe is, ahol nem félünk kikérni a legérdekesebbnek tűnő ételeket sem. Így volt ez Brno-ban is, ahol az előételek közül a Jeruzsálemi articsóka krémlevesre esett a választásom, pirított garnélával és vaníliahabbal. Amikor megkóstoltam leesett az állam, annyira ízletes volt, krémes leves, roppanós rákkal, muszáj volt itthon is elkészítenem. Igazán különleges étel, ezért is került az asztalra az előkarácsonyi vacsorán.

A jeruzsálemi articsóka egyébként nem más, mint a csicsóka, ami gyerekkorom egyik téli kedvence volt, édesanyám gyakran készített belőle salátát, illetve sokszor kaptuk nasinak nyersen répával, almával és karalábéval. A szüleim kertjében a mai napig kiemelt területen folyik a termesztése, ősszel kiszedjük és a pincében nyirkos homokban tároljuk, mert így hónapokig friss és roppanós marad. Persze nyilván nem mindenkinek van lehetősége termeszteni és tárolni, ezt a finom, vitaminokbab2ap3_thumbnail_1-PB240030.JPGn és ásványi anyagokban gazdag gumót, de szerencsére egyre több zöldségesnél, sőt már a szupermarketekben is kapható.

A csicsóka tisztításától ne ijedjünk meg, én a nagyobb darabokat letöröm róla, aztán krumplihámozóval megpucolom. Van aki, megelégszik a simán dörzsi szivaccsal átdörgöléssel és hideg vizes öblítéssel, azonban jelen esetben a fehér leveshez mindenképpen meg kell szabadítanunk a héjától a zöldséget.

Csicsókakrémleves pirított garnélával és vaníliahabbal (2 személyre)

160 g tisztított csicsóka

20 g vöröshagyma

olaj

30 g alacsony zsírtartalmú főzőtejszín

ízlés szerint só

1 szelet bacon

8 db tisztított garnélarák-lehet fagyasztott is

15 ml 1, 5 %-os tej

1 csepp édesítő

vaníliarúd 1 cm-es darabja

 (díszítéshez néhány zsenge petrezselyemlevél)

Kevés olajon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát, majd rádobjuk a feldarabolt csicsókát és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségen kb.2 centire álljon a víz. Alacsony lángon, fedő alatt, puhára főzzük.

Krémessé turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és beforraljuk.

Egy serpenyőben a bacont kisütjük, a visszamaradt zsiradékba tesszük a rákokat és addig sütjük, míg a rákhús rózsaszínűvé válik és összekunkorodik.

Az édesítős tejbe kikaparjuk a vanília darab magjait, felmelegítjük, majd tejhabosítóval vagy ha az nincs, akkor habverővel felhabosítjuk.

A tányérok aljára tesszük a garnélákat, rámerjük a levest és a tetejére kanalazzuk vaníliahabot  (és megszórjuk néhány zsenge petrezselyemlevéllel).

 

Ui.:  A levest megfőzhetjük előre is, de a garnélát és vaníliahabot csak a tálalás előtt közvetlenül készítsük el.

Hits: 286
0

Posted by on in Juca
Banánkenyér

Időnként akad egy-egy túlérett banán a konyhában, nos pont erre találták ki a banánkenyeret. Reformosítva, finomliszt helyett zabpehelyliszttel és hozzáadott cukor nélkül, nagyon jó kis csemege.

Banánkenyér (2 db 10cmx5cmx3cm -es formához, ez a mennyiség 2 embernek 2 köztes étkezésre is elég, ha kiegészítjük friss gyümölccsel. Normál őzgerinc formához vedd a négyszeresét a leírtaknak)

1 kisebb túlérett banán

1 db s-es tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

1 evőkanál natúr joghurt

16,5 g kókuszzsír vagy 25 g margarin/vaj

65 g zabpehelyliszt (vagy fele zabpehelyliszt, fele Graham liszt)

(1 teáskanál búzasikér-elhagyható)

12 g darált mogyoró

1 csipet só

1 kávéskanál szódabikarbóna

Összekeverjük a száraz alapanyagokat (liszt, sikér, darált mogyoró, só, szódabikarbóna)

A banánt, tojást, vaníliaaromát, joghurtot és zsiradékot kikeverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagot, hasonló állagot kapunk, mint a muffintésztáknál.

Kivajazott-kilisztezett formába vagy szilikonformákba kanalazzuk a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, érdemes tűpróbát tartani. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

Hits: 988
0
Sült sertésszelet mustáros hagymaszósszal és tarhonyával

Az az igazság, hétvégente előkészülök a következő heti menükre. Az ok egyszerű: hétköznap egyszerűen nincs annyi szabadidőm. Van, hogy nagyobb adag húst lesütök, aztán kiporciózva megy a (mély)hűtőbe, így csupán ki kell kapni, amikor szükség van rá. Anyukám egyszerű, szuper sütés módszerét alkalmazom, működik marhával, sertéssel, isteni az íze plusz hiper omlós lesz a hús:

fogok egy szép darab, csont nélküli karajt, tarját, nyakat stb.-t egészben, bekenem alaposan sóval, borssal és mustárral, a tepsibe pici olajat teszek és kb. 1 dl vizet vagy húslevest öntök, beleteszem a husit, mehet mellé jó sok vöröshagyma és fokhagyma, lefedem alufóliával és betolom 110 fokos sütőbe, majd hagyom 3-4 órát párolódni-sülni, végül leszedem a fóliát és 175 fokon egy negyed órát sütöm. Ha kész hagyom kihűlni, felvágom és mehet is dobozolva fridzsiderbe. Teljesen jól passzol főzelék mellé, tésztafélékhez egy kis szósszal megbolondítva, de akár pitába vagy tortillába is mehet.

A vasárnap ily módon készült husi kapott ma maga mellé tarhonyát és egy finom, tök egyszerű kis mártást meg egy jó maréknyi friss spenótlevelet, hogy valami üde zöld is kerüljön a tányérra. Míg reggel a tarhonya megfőtt és elkészült a szósz, addig szépen megreggeliztünk, szóval nem volt "üres járat" a konyhában.

Sült sertésszelet mustáros hagymaszósszal és tarhonyával  (2 főre)

200 g sült sertéshús

85 g tarhonya

(szőlőmag)olaj

2 nagy vöröshagyma

20 g liszt

bors

1 kisebb babérlevél

2 teáskanál mustár

60 g natúr joghurt vagy 12%-os tejföl

A vöröshagymát felkockázom, olajon üvegesre párolom, megszórom a liszttel, magas lángon kicsit átkeverem, majd visszaveszem takarékra, sózom, borsozom, egy fél deci vizet öntök alá. Elkeverem benne a mustárt és beleteszem, a babérlevelet, fedő alatt 3-4 perc elég is neki, belekeverem a joghurtot/tejfölt,beforralom, eltávolítom a babérlevelet, végül a mixerben krémessé turmixolom.

Ha azonnali fogyasztásra készül, akkor a husit a szószban melegítem át.

Hits: 332
0

Posted by on in Juca

Nem szokásom dühből posztot írni, de ma kicsit betelt a pohár, persze lehet csak bal lábbal keltem ki az ágyból...

"Neked könnyű, mert nincsen gyereked. Könnyű, mert így van időd és pénzed sportolni és egészséges ételeket készíteni."

Nem, nem először és biztosan nem is utoljára hallom ezeket a mondatokat. Igen, nekem könnyEBB, mert (még) nincs gyermekem, ezzel még egyet is értek, bár tucatnyi ismerősöm van, aki 2-3 kicsi gyerekkel is megoldja a rendszeres mozgást, idézném a tündéri ikrekkel megáldott barátnőmet "Csak szervezés kérdése az egész."

DE az egészséges ételek készítése nem igényel annyival több időt és anyagi ráfordítás, mint a hagyományos, mert ez is csak szervezés és egy kis gyakorlat kérdése. Nem szeretnék a megmondó ember képében tündökölni, egyszerűen csak leírom a tapasztalataimat.

Első körben kerestem az otthonunkhoz, munkahelyünkhöz közel eső hentest és zöldségest. Nem tudom máshol hogy van, de Pécsen olcsóbb náluk vásárolni, mint bármelyik szupermarketben vagy boltban. Nem beszélve arról, hogy friss az áru és ha teszem azt valamiből csak 2 db-ra van szükségem, akkor nem kell megvennem egy egész doboznyit, oké tudom, hogy a legtöbb helyen már van belső hentes pult és lédig gyümölcs meg zöldség, de azért ez nem általános meg ugye a kínálat sem azonos.

Az egészségesebb lisztek valóban drágábbak, mint a sima fehér liszt, de amennyi kenyeret mi fogyasztunk (kizárólag reggelire), simán belefér a büdzsébe. Ráadásul a saját kenyerem legalább valóban laktat és pontosan tudom, mi van benne, napokkal később is finom. Morzsa és darált keksz helyett általában zabpelyhet használok, ami sokszor 500g/99 Ft-ért beszerezhető.

Nyírfacukorral édesítek, ez valóban nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább kategória, én is lesem az akciókat, kuponozok, viszont az egészséges életmódnak köszönhetően cukrot sem használok annyit. És természetesen létezik még néhány más édesítő alternatíva, bárki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelőt.

Heti 2 vásárláshoz tervezem a menüt, nyilván van, hogy menet közben újratervezek, mert épp csodás a padlizsán vagy a dietetikusod facebook oldalán olyan étellel találkozom, amit muszáj elkészíteni, de alapvetően követem a kis listám. Vásárlás után jön az otthoni porciózás. Szétszedem, ha kell, akkor darabolom, dobozolom a husikat, hogy ne főzés előtt kelljen méricskélném.

Vasárnap mindig előre készülök, hogy kedd estig maximum a tízóraira és az uzsira legyen gondom, illetve ilyenkor tudom le a kenyérsütést is, ami nem egy nagy ördöngösség, de tényleg. Begyúrom, hagyom kelni, belekeverem a kis magjaim, még egyszer átgyúrom, 10 perc kelés a sütőlemezem és mehet sütőbe, kenyérsütőgéppel még egyszerűbb. 4 láng és egy sütő áll rendelkezésemre, általában vasárnap az összes dolgozik, ha gyakorlott az ember (lánya) 2 óra alatt pompás fogások készülnek és még a mosogatással is végez. Nem légből kapott a 2 óra, most vasárnap pont ennyi idő kellett a teljes hétfői és a keddi menühöz, úgy, hogy az egyik láng eleve kiesett a húsleves főzés miatt.

Aztán még vannak az olyan apróságok, mint, például amikor pörköltet főzök, akkor nem egy adag készül, hanem legalább három, amik szépen megcímkézett dobozokban bekerülnek a mélyhűtő polcaira, így a következő főzelékhez vagy tésztához csak ki kell kapni őket.

Szóval nem, nem töltök fél napokat a konyhában és nem hagyunk vagyonokat az üzletekben, mert mindig találunk valami olyasmit, amire érdemes félretenni. Szerencsére van előttem elég követendő példa, hogy ezt bővülő családdal is meg lehet oldani, pár napja, de lehet régebben írta Hajni, hogy az ilyen anyukák és apukák a hétköznapi hősök, teljes mértékben egyetértek, minden tiszteletem az övék!

Húúú, mire megírtam a posztot teljesen elpárolgott a dühöm, átvette a helyét, a "ha eljön az ideje, akkor én is bebizonyítom, hogy meg lehet oldani" érzés. Megígérem, beszámolok majd róla.

Hits: 712
0