Útkövetés

Házi csokoládé

Évek óta kézzel készített édességgel is kedveskedem a szeretteimnek karácsonyra. Gondoltam, idén megptóbálok mindent magam készíteni. Jó...a kakaóbabot nem én szüreteltem:)

Két receptem van a csokoládéra. Az egyik úgy készült, hogy100 g kakaóvajat (ennyi volt a csomagban , amit vettem), felolvasztottam 5 dkg kakaóporral és 5 dkg cukorpótlóval. A kakaóvaj mennyiségét lehet duplázni. Vízgőz felett lvasztottam fel és kevertem el őket. Készítettem natúr, mandulás, rumos ízesítésűt is. Ezeket (aromákat) akkor belecseppentettem, amikor  vízgőz felett volt a csoki. Lehúztam a tűztől. Szilikon bonbonformába töltöttem öket. Durvára tört mogyorót illetve diót szórtam rájuk, ami beleolvadt. Betettem a fagyasztóba. Kb 20 perc után kivettem, ekkor még nem fagyott meg az alja, kivettem a formából és még lágy volt a teteje, amelyet bele tudtam így óvatosan nyomni a dióba, mogyoróba, vagy tűzegáfonyába. Ezután már fogyasztható is vagy még kis időre a űtőbe tehető.

Másik recept: 10 dkg kakaóvajhoz, 4-5 ek kókuszolajat adok és két-három ek. cukorpótlót. A további művelet ugyanez. Ezzel a variációval nekem szeb felületű és szerintem fnomabb lett a csokim és kívül roppanós, belül krémes. Jó kísérletezgetést mindenkinek!