Útkövetés

Fűszeres pogácsa

A gyerekeknek az iskolában a túlzott sózásról és annak káros hatásairól tartottam előadást. Minden előadás témájához kóstolót készítek, hogy gyakorlati példával érzékeltessem, ami nem cukros, az is lehet finom illetve jelen esetben , amihez nincs hozzáadott só, még lehet ízletes. A finom ízek, nem csak a só által emelhetők ki és érhetők el.

Készítettem hagyományos pogácsát finomlisztből, sóval, vajjal és reform pogácsát teljes kiőrlésű liszttel, alacsony telített zsírsavtartalmú olajjal a vaj és margarin helyett, a só kiváltására pedig zöldfűszereket (sndlinget, bazsalikomot) használtam és paradicsommal tettem pikánsabbá, kicsit olaszos jellegűvé.

A recept:

500 gramm liszt (graham, teljeskiőrlésű stb. A lényeg, hogy magasabb rosttartalmú legyen, mint a finomliszt. )

2 dl olívaolaj

6 ek joghurt

1 csomag életsztő

8 db bazsalikomlevél

1 nagy csomag metélőhagyma

1 nagy db paradicsom lehámozva

3 db tojássárgája+1 tojássárgája a kenéshez

A lisztbe beleteszem az olajat, a joghurtot, a tejben vagy vízben felfuttatott élesztőt. A bazsalikomlevelet és a metélóhagymát apróra darabolva szintén hozzáadjuk. A meghámozott paradicsomot, megszabadítva a magvától, pici kockákra darabolva is hozzátesszük. Véüli a 3 db tojássárgája is belekerül és egyneműsítjük a masszát. Fél óráig pihentetjük.

Kinyújtjuk, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.

Megkenjük a tetejét tojássárgájával. 180 fokon készre sütjük.