Útkövetés

Reform muffin

A második főzőklub alkalmával reform muffint készítettünk a gyerekekkel és anyukájukkal/ nagymamájukkal. Fókuszban a közös ételkészítéskor a gyermekek legfőbb táplálkozáskockázati tényezői vannak, ezért a cél, hogy az elkészített ételek jellemző összetevői zöldség vagy gyümölcs legyen, hozzáadott cukor nélkül, kevesebb telített zsírral. Hogy hoztuk össze a muffin esetében? Ime:

 

Hozzávalók

·         125 g teljes kiőrlésű tönköly liszt

·         1,5 T. kanál sütőpor

·         4 db alma

·         1 tojás

·         125 ml tej

·         0,3 dl olíva olaj

·         fahéj ízlés szerint

·         vanília

·         csipetnyi só

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. A teflonba kicsi olíva olajon megpároljuk, hozzá adjuk a fahéjat és vaníliát. Hagyni kell egy, hogy egy kicsit piruljon meg az alma (teflonban szerencsére nem ég könnyen oda), így a benne lévő cukor karamellizálódik és intenzívebb lesz az íze.  Kimérjük a száraz anyagokat és összekeverjük. A tejhez hozzá tesszük a tojást, az olajat és kissé felverjük. Ezután jöhet a sütőporos liszt keverék és a kissé kihűlt alma. Muffin formába tesszük, vigyázni kell, hogy kb. a forma feléig legyen a tészta mivel megnő. Tetszés szerint szórhatunk a tetejére durvára vágott diót.

Légkeveréses 180°C  sütöben kb. 30 percig sütjük.