Útkövetés

Túrógombóc fahéj mártással

 

Hozzávalók 5 főre:

 

  • 50 dkg túró

 

  • 25 dkg Update1 Mester morzsa

 

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej

 

  • 7,5 dkg búzadara
  • citromhéj
  • 2 db tojás
  • vaníliás xilit (Update1 Vanilla Sweet)
  • fahéjas xilit (Update1 Cinnamon Sweet)

 

Az áttört túrót, a búzadarát és a tojásokat összegyúrjuk, majd hűtőbe rakjuk pihenni, lehetőség szerint még előző nap. Vizet forralunk, és nedves kézzel belegombócozzuk a masszát. Ha feljön a víz tetejére, lapátkanál segítségével kiemeljük. Laza mozdulattal óvatosan beleforgatjuk a pirított morzsába.

Fahéjmártás elkészítése: A vanília pudingot elkészítjük, lehűtjük, ízesítjük a fahéjas és vaníliás xilittel, majd simára keverjük habverővel, hogy mártás sűrűségű legyen.

 

Szamárkenyér

Hozzávalók:

-25 dkg margarin

-20 dkg cukorhelyettesítő

-2 darab M-es méretű tojás

-4 evőkanál holland kakaópor

-20 dkg cukormentes keksz

 

-15 dkg durvára vágott dió/mandula

-10 dkg vegyes aszalt gyümölcs

- fél dl rum/rumaroma

-4 darab 30*15cm-es ostyalap

 

Elkészítés menete:

Egy lábasba gőz felett összefőzöm a margarint, cukrot, kakaóport és a tojásokat.

A gőz felöl elvéve, hozzáadom a durvára vágott diót/mandulát, illetve a rumba áztatott vegyes aszalt gyümölcsöt/mazsolát és az apró darabokra tördelt kekszet. Állni hagyom, s ez idő alatt nedves konyharuha között megpuhítom az ostyalapokat.(Ez kb. 10-15 perc!)

A megpuhult ostyalapokra egyenlő arányban szétosztva ráteszem a masszát, majd konyharuha segítségével feltekerem. Az elkészült ostyarudakat 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

MEGJEGYZÉS: Fogyasztás előtt legalább negyed órával vegyük ki a hűtőszekrényből!

 

Sablé diamant keksz másképp

Hozzávalók 32 db közepes méretű kekszhez:

22 dkg vaj

10 dkg porcukor állagú édesítőszer

¼ teáskanál só

vaníliás édesítőszer

32 dkg szénhidrátcsökkentett liszt

por állagú cukorpótló a díszítéshez

 

Elkészítés.

 

Az apróra vágott szobahőmérsékletű vajat robotgépben habosra kevertem. Rászitáltam a porcukor állagú édesítőszert, hozzáadtam a sót, a vanília kivonatot/cukorpótlót és magas fokozaton tovább kevertem.

Rászitáltam a lisztet és ezzel is alaposan elkevertem.

A recept szerint cipót kell gyúrni, majd három részre osztani, kettőt betenni a hűtőbe és egyből pedig 4 cm magas rudat formázni. Én egyből rúd formát készítettem és folpackba csomagolva betettem a hűtőbe.

 

Körülbelül 1-1 ½ cm magas korongokat vágtam belőle, megforgattam édesítőszerben és sütőpapírral leborított sütőlemezre helyeztem. (2x16 db/tepsi keksz lesz ebből az adagból.)

A sütőt 180 C fokra elő kell melegíteni és a kekszet 18-18 percig sütni, amíg tejeskávé színűre barnul.

Sablé diamant mandulaliszttel

Adrienn receptje:)

Hozzávalók 49 db közepes méretű kekszhez:

22 dkg vaj

10 dkg porcukor xilitből

¼ teáskanál só

0,1 dkg xilit alapú vaníliás cukor

50 dkg mandulaliszt

kevés xilit a díszítéshez

Összes ch a 49 db kekszhez

1 db keksz ch tartalma= 1,3 g

 

 

 

 

 

Az apró kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat robotgépben habosra kevertem. Rászitáltam a porcukrot, hozzáadtam a sót, xilit alapú vanília cukrot és magas fokozaton tovább kevertem. Rászitáltam a mandulalisztet és ezzel is alaposan elkevertem.

Cipót gyúrtam belőle, de nem fogdostam agyon, majd 4 részre osztottam és rudakat formáztam belőle. Folpackba csomagolva mindet betettem a hűtőbe kb. fél órára. Ez fontos, mert picit lágy a tészta. Majd fél óra múlva kettőt kivettem, meghengergettem és zsírpapíron xilitbe forgattam.

Körülbelül 1-1 ½ cm magas korongokat vágtam belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem.

Kivettem a másik 2 rúd tésztát a hűtőből és ugyanígy jártam el.

180 C fokra előmelegített sütőben 15-15 percig sütöttem a két tepsi kekszet, amíg tejeskávé/zsömle színűre barnul.

Adrienn tapasztalatai sütés során:

 

A tapasztalatom az volt, hogy ez a liszt teljesen másképpen viselkedik. A habosra vert vaj és porcukor mennyisége felvett fél kiló mandulalisztet. (Először sütöttem ezzel a liszttel és nem ismertem még a viselkedését. De muszáj megismernem az alapanyagok viselkedését, ha jó cukrász szeretnék lenni). Kicsit aggódtam, hogy ennyi liszthez elég lesz –e a 10 dkg cukor, de elég lett. Kellemesen édes íze van ennyi cukorral is.

Az anyagot 4 rudacskára formáztam és legalább fél órára betettem hűtőbe, mielőtt sütőbe került. (Lágyabb volt még ekkor is, mint eredeti testvére). A sütést nem lehetett 18 percig elhúzni, mert pörkölődik és hamar barnul a keksz ezekkel az alapanyagokkal. Így 15-15 percnél tovább nem mertem sütni, talán még ez is sok (csak kevesebb időnél még nagyon puha a keksz a sütőben).

Puhább állagú, kevésbé omlós, majdnem kávé színűre pörkölődött kekszet kaptam az eredeti recepthez képest. Teljesen más élvezeti élményt nyújtott, de ízre viszont finom volt már elsőre is. Ma már omlósabb és finomabb is!

 

 

 

Cukormentes süteménysütés gluténmentesen!

Csokoládés GM muffin

Egy darabban kiegészítők nélkül 10 gramm szénhidrát!

Hozzávalói:

Száraz:

3 dl rizsliszt (15 dkg)

1,5 dl cukorpótló

1 csipet só

1 csapott mokkáskanál sütőpor

1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna

+ kiegészítők, mely lehet: kakaópor,csokoládédarabok(táblás csoki felaprítva

dió,magvak….. ízlés szerint adagolva

 

 

Folyékony:

  • 2 dl hideg tej
  • 0,75 dl étolaj
  • 1 egész tojás
Elkészítés menete:

Külön-külön elkészítem kettő tálba a száraz és a folyékony hozzávalókat. Óvatosan, éppen csak összekeverem a két tál tartalmát .

 

Az összedolgozott alapanyagokat egy 12 darabos muffinforma előre enyhén kiolajozott

papírkapszlijaiba kanalazom, úgy hogy a massza kb. háromnegyed részéig érjen.

 

Díszítés:

Csokidarával, magvakkal, dióval!

 

Sütés:

Előmelegített sütőben 175 fokon, normál sütésen, kb. 20-25 percig