Útkövetés

Sajtos zöldborsótorta

Unod a megszokott ízeket? Mindig csak tészta, rizs és krumpli a köret? Vagy már nyitottál az új felé, de elakadtál a bulgurnál, kölesnél? Akkor Neked javaslom a zöldborsótortát, mely szerintem szószos húsok mellé illik a legjobban. A képen látható köret brokkolimártásos csirkemellel van tálalva.

Sajtos zöldborsótorta       

Hozzávalók:                                           

  • 5 dkg fagyasztott zöldborsó                                     
  • 3,5 dkg liszt                                                              
  • 2,5 dkg füstölt sajt                                                      
  • 2,5 dkg edámi sajt                                                      
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek. tejföl 12%-os                                                 
  • édesítő
  • só                                                                   
  • 1 db tojás                                                          
  • pici szódabikarbóna                                             
  • pici szerecsendió                                           
  • pici feketebors                                                 

   Elkészítés: Először a tésztát készítjük el: A lisztet kevés sóval, negyed tojással, lassanként hozzáadva a szobameleg margarint, gyors mozdulatokkal begyúrjuk. Akkor jó, ha nem ragad kézhez, tehát pár csepp vizet is kell tenni hozzá. Letakarva, hűvös helyen pihentetjük kb. 1 órát. Ezalatt a zöldborsót sós, enyhén édesítős szódabikarbónás vízben megfőzzük. A borsó levét jól lecsepegtetjük. A reszelt füstölt sajthoz hozzáadjuk a tejfölt, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, s belekeverünk 1tojást, 2,5 dkg reszelt sajtot és a zöldborsót. A többi eidami sajtot vékony szeletekre vágjuk. A sütőt középmeleg hőmérsékletűre előmelegítjük. A tésztát 2/3-1/3 arányban elválasztjuk. A nagyobbik feléből kisodorjuk a torta alját és oldalát. Kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű tortaformát s az alját villával megszurkáljuk. Elosztjuk rajta a felszeletelt sajt másik felét. A maradék tésztából kisodorjuk a tetejét, ráhelyezzük és körülvágjuk. A leeső tésztából kis leveleket, karikákat stb. készítünk. Vízbe mártott ecsettel körbekenjük a tésztát az oldal és a fedőlap találkozási pontjánál, majd ujjunkkal vagy villával megcsipkedjük, összenyomkodjuk, hogy ne nyíljon ki. A torta tetejére, a közepén kb. 2 cm átmérőjű nyílást vágunk, s belehelyezünk egy kis kerek alufólialapot, amely segítségével eltávozik a gőz. E köré a kis „kémén” köré tesszük a tésztadíszítőket. Felvert negyed tojással lekenjük, villával 1-2 helyen megszurkáljuk és a sütőbe téve kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve 20 percig pihentetjük, mielőtt felvágnánk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.