Útkövetés

Rakott padlizsán

A padlizsánt csak a bolti padlizsánkrémben ismered? Érdemes a padlizsánt minden formájában kipróbálni. Rendkívül egészséges, magas víztartalmú, alacsony energia és szénhidráttartalmú zöldségünk! A hozzávalókból elkészült adag 280 kcal-t, 11,9 gramm fehérjét, 9,8 gramm zsírt és 35 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Hozzávalók:                                        

  • 200 g padlizsán                                                      
  • 48 g zöldpaprika                                                    
  • 40 g paradicsom                                                    
  • 24 g barnarizs (zabpehely, rizsszemtészta, árpagyöngy stb.)                                                  
  • 24 g sajt                                                           
  • 24 g vöröshagyma                                           
  • olaj/kókuszzsír                                       
  • fokhagyma                                                    
  • só                                                             
  • oregánó                                                        
  • feketebors                                          
  • fűszerpaprika                                               

   A padlizsánt felszeleteljük, megsózzuk és szűrőedénybe tesszük legalább 30 percre. Jól leöblítjük és kinyomkodjuk. A felforrósított olajon átfuttatjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és azzal is pirítjuk egy rövid ideig. Tűzről félrehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát. Hozzátesszük a kockákra darabolt paradicsomot és a felkarikázott zöldpaprikát, kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Közben párolt rizst készítünk. A rizst az olajon megpirítjuk, majd sós forró vízzel felengedjük és lefedve előmelegített sütőben készre főzzük. (Kevergetni főzés közben nem szabad.) Az elkészült rizst lazán összekeverjük a lecsóval. Egy tepsit  zsiradékkal kikenünk és az aljára fektetünk egy sor padlizsánt. Erre egy réteg rizses lecsót simítunk, megszórjuk oregánóval, majd betakarjuk padlizsánnal. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak, de figyeljünk arra, hogy legfelül padlizsán legyen. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük.