Útkövetés

Zsolt túrós burgonyás kenyere

10 dkgban csak 34 gramm szénhidrát van a hagyományos kenyerek 50-55 grammos szénhidráttartalma helyett!

 

A recept:

 

  • kb. 300 g burgonyát héjában megfőzünk sós vízben, majd leszedjük a héját, villával összetörjük, hagyjuk kihűlni, ebből nekünk 250g kell
  • 250g sovány túró
  • 500g teljes kiőrlésű liszt, tetszés szerint; én általában rozst, árpát, kölest, zabot szoktam használni, keverve is kitűnő, ez pl. köles:zab:rozs 1:2:2 keveréke, mert mindig marad egy kicsi a zacskók alján
  • 70 g felolvasztott margarin
  • 2 kiskanál só
  • 350 - 400 ml víz, általában nézem, hogyha küszködik a gép, akkor adok még neki, úgyis a nagy része elpárolog sütés közben
  • fél csomag friss élesztő
  • szoktam magokat is belerakni: len, tökmag, napraforgó, pirított szezámmag, természetesen natúr sótlant

 

 

Teljes kiőrlésű programon sütöttem, kb. 3 és fél óra a menetidő.

 

Adri vendégváró rudacskái

Hozzávalók 50 dkg rudacskához (Nekem 51 db lett):

A tésztához:

200 g trappista sajt

200 g  liszt (szerk.: én Update Norbi lisztet használnék a a csökkentett szénhidráttartalom és az emelt fehérje és rosttartalom érdekében)

200 g vaj

1 g só

A kenéshez:

1 db egész tojás

A szóráshoz:

60 g napraforgómag

Elkészítési idő: 100 perc

1. A sajtot finom lyukú reszelőn reszeld le, majd a tészta hozzávalóit gyúrd egynemű tésztává.

2. A kész tésztát csomagold fóliába, majd tedd 1 órára hűtőbe pihenni.

3. 3-5 mm közötti vastagságúra nyújtsd ki a tésztát, és egy felvert egész tojással kend meg a tetejét.

4. A felületét napraforgómaggal szórd meg, majd ízlés szerint vágd fel 0,5-1 cm széles csíkokra a tésztát.

5. Sütőpapírral fedett sütőlapra szedd át a rudacskákat és 200⁰C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 10-15 perc alatt süsd őket halvány aranyszínűre.

Mivel a rudacska tésztájában sok sajt van, nem a sajt a legjobb szóróanyag hozzá, hanem mondjuk lenmag, tökmag, mandula vagy napraforgómag.

Én lenmagosat, szezámmagosat és simát készítettem J

 

Kornélia kenyere!

Hozzávalók: 40dkg tk. tönkölybúza liszt Alnatura (ch 64g/100g),10dkg tk búzaliszt Alnatura (ch 59,6g/100g),50dkg zsírszegény túró Tesco (ch 3,6g),2,5dcl tej,egy marék lenmag,egy kiskanál só,porélesztő!

Kenyérsütőben sütve!

Szénhidráttartalma 10 dkg-ban 34 gramm!

Több mint 30%-kal kevesebb mint a fehér, a graham, a rozs vagy bármilyen teljes kiőrlésű kenyéré!

Kornélia a szénhidrátcsökkentést a liszt egy részének túróval való helyettesítésével érte el!

Karácsonyi diós csokisszívek

Recept: A linzertésztához: 20 dkg Update1 Low-Carb Master Mix, 20 dkg sima liszt, 30-35 dkg vaj (a tészta állagától függ, az alaprecept szerint 25 dkg kell, de a Master Mix miatt többet igényel a tészta), 4 tojás, 1,5 ek. Nyírédes.
A töltelékhez: 40 dkg darált dió, 25 dkg gesztenyemassza, Nyírédes, 4 tojás felvert habja, Update1 barackdzsem
A tetejére 20 dkg Update1 étcsoki

A liszttel összegyúrom a tojássárgát és a vajat. Fél órát pihentetem hűtőben, majd kinyújtom. Szív alakot formázok belőle,úgy hogy tölthető legyen. Megkenem barackdzsemmel. Beletöltöm a dióval elkevert tojáshabot, vagy a gesztenyével elkevert tojáshabot. Megsütöm 190 fokon 15-20 perc alatt. Felolvasztott csokival leöntöm!

Zsolt házi rozsos-túrós kenyere!

Rozsos-túrós kenyér:

 

A szénhidrátcsökkentést úgy érjük el, hogy a liszt felét túróval pótoljuk! Így a glikémiás indexét és a szénhidráttartalmát is csökkenteni tudjuk!

- 50 dkg bio teljes kiőrlésű rozsliszt (Biopont 100g: 1420 kJ/335 kcal, fehérje: 11,6g szénhidrát: 67,8g zsír: 2,3g)

- 50 dkg zsírszegény túró (Lidl Pilos 100g: 400 kJ/95 kcal, fehérje: 14g szénhidrát: 3,5g zsír: 2,8g)

- 2,5 dl 1,5% tej (100ml: 190 kJ/45 kcal, fehérje: 3,2g szénhidrát: 4,7g zsír: 1,5g)

- 1 csomag porélesztő

- 1 kiskanál Himalája só

Az alapanyagokat bele kell tenni a kenyérsütőbe, majd elindítani teljes kiőrlésű programon.

 

Összes kalória: 2262,5 kcal (100g: 205,7 kcal)

Összes fehérje: 136g (100g: 12,4g)

Összes szénhidrát: 368,25g (100g: 33,5g)

Összes zsír: 29,25g (100g: 2,6g)