Útkövetés

Ami a Fogyiversenyen túl van…

Jelenleg a 18. „verseny” zajlik. Nagyon szeretem ezeket a csoportokat. Jó érzés látni, ahogy egymást erősítik … segíthetek nekik…hogy bíznak magukban és új erőre kapnak. Tudom, hogy sikeres lesz ez a két hét is. De mi van két hét után?

 

 

 

Bővebben: Ami a Fogyiversenyen túl van…

Táplálkozási napló elemzése

Andi elküldte nekem 3 napi étkezését. Kíváncsi volt arra, vajon megkap-e minden szükséges tápanyagot, vitamint a szervezete. Lássuk az eredményeket.

Bővebben: Táplálkozási napló elemzése

Méltatlanul elfeledett növény!

A mák nem csak jó görcsoldó, ami a gyomor-,bélrendszer és az epe számára is előnyös, hanem köhögés- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Magnéziumban gazdag, lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist.
Segít a vér koleszterinszintjét normális szintre állítani. Fokozza a szervezet védekezőmechanizmusát, jótékony hatású a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítőképességet. Csontozatunk első számú építője! Napi 800-1000 mg kálciumot érdemes elfogyasztani, 10 dkg mákban 968 mg van!

 

 

A D-vitamin bevitel jelentősége

A D-vitamin nem csak főleg a csontanyagcserében vesz részt, hanem az elhízás megelőzésében és kezelésében is nagy jelentősége van. Hiánya megnöveli az elhízás esélyét.

Vizsgálatok igazolják, hogy elhízottak számára nagyobb D-vitamin bevitel ajánlott, ugyanis a D vitamin a zsírszövetben raktározódik és nehezebben jut el a vérkeringésbe.

Bővebben: A D-vitamin bevitel jelentősége

Vitaminkészítmények kontra friss gyümölcsök, zöldségek!

Való igaz, hogy a vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás hasznosulását, de nincs minden esetben szükségünk vitaminkomplexekre!

Egy leromlott állapotú beteg, egy étvágytalan idős ember igen is igényelheti a nagy dózisú multivitaminokat, de immunrendszerünk erősítésére és a tél ellen való védekezésre korántsem kell felvérteznünk magunkat olyan készítményekkel, amik nagy dózisú B-vitaminokat is tartalmaznak! Emlékezzünk csak vissza gyermekkorunkra, amikor gyakran minket vagy étvágytalan óvódás társunkat B6/B12 injekciókra hordtak a jobb étvágy elérése érdekében!

 

 

A multivitamin komplexek tehát tartalmaznak azokból a vitaminokból is, amik a jobb étvágy elérését szolgálják! Plusz kilók felszedésére viszont télen adódik elegendő alkalom természetesen formában is, elég ha csak a Karácsonyt nézzük.

Legyen meg minden főétkezéshez a minimum 10 dkg zöldség, összesen egy nap 30-40 dkg! Gyümölcsből napi 1 db (kb. 20 dkg)! Táplálkozzunk változatosan, a fő nyersanyagokból kerüljön minden nap az asztalra! Legyen naponta húsféle, tejtermék, gabonaféle, egészséges zsiradék is a zöldség/gyümölcs mellett! Így biztosíthatjuk szervezetünk számára a kellő vitamin és ásványianyagellátottságot, mely által elérjük a tökéletes immunrendszert!

Ha valamiből hiányt szenvedünk és nagy dózisú pótlásra van szükség, szedjünk vitamint célzottan (vashiányra, izomgörcsök ellen magnéziumot, kálciumot..stb)!

 

Vitamin

Napi szükséglet

Fedezheti

A-vitamin

800 mikrogramm

(terhesség, szoptatás:

1300)

10 dkg paradicsom

vagy

2 db tojás

D-vitamin

5 mikrogramm

5 dkg csirkemáj

E-vitamin

12 milligramm

5 dkg dióbél

K-vitamin

60-70 mikrogramm

40 dkg zöldbab

B1 és B12 vitamin

1-1,5 milligramm, ill.

2 mikrogramm

20 dkg sertéshús

B6-vitamin

2 mikrogramm

20 dkg tőkehalfilé

H-vitamin

30-100 mikrogramm

10 dkg földimogyoró

C-vitamin

60 milligramm (dohányzás:

95, terhesség: 80, szoptatás: 90,

fizikai munka: 100, stressz: 120).

25 dkg málna