Útkövetés

Vitaminkészítmények kontra friss gyümölcsök, zöldségek!

Való igaz, hogy a vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás hasznosulását, de nincs minden esetben szükségünk vitaminkomplexekre!

Egy leromlott állapotú beteg, egy étvágytalan idős ember igen is igényelheti a nagy dózisú multivitaminokat, de immunrendszerünk erősítésére és a tél ellen való védekezésre korántsem kell felvérteznünk magunkat olyan készítményekkel, amik nagy dózisú B-vitaminokat is tartalmaznak! Emlékezzünk csak vissza gyermekkorunkra, amikor gyakran minket vagy étvágytalan óvódás társunkat B6/B12 injekciókra hordtak a jobb étvágy elérése érdekében!

 

 

A multivitamin komplexek tehát tartalmaznak azokból a vitaminokból is, amik a jobb étvágy elérését szolgálják! Plusz kilók felszedésére viszont télen adódik elegendő alkalom természetesen formában is, elég ha csak a Karácsonyt nézzük.

Legyen meg minden főétkezéshez a minimum 10 dkg zöldség, összesen egy nap 30-40 dkg! Gyümölcsből napi 1 db (kb. 20 dkg)! Táplálkozzunk változatosan, a fő nyersanyagokból kerüljön minden nap az asztalra! Legyen naponta húsféle, tejtermék, gabonaféle, egészséges zsiradék is a zöldség/gyümölcs mellett! Így biztosíthatjuk szervezetünk számára a kellő vitamin és ásványianyagellátottságot, mely által elérjük a tökéletes immunrendszert!

Ha valamiből hiányt szenvedünk és nagy dózisú pótlásra van szükség, szedjünk vitamint célzottan (vashiányra, izomgörcsök ellen magnéziumot, kálciumot..stb)!

 

Vitamin

Napi szükséglet

Fedezheti

A-vitamin

800 mikrogramm

(terhesség, szoptatás:

1300)

10 dkg paradicsom

vagy

2 db tojás

D-vitamin

5 mikrogramm

5 dkg csirkemáj

E-vitamin

12 milligramm

5 dkg dióbél

K-vitamin

60-70 mikrogramm

40 dkg zöldbab

B1 és B12 vitamin

1-1,5 milligramm, ill.

2 mikrogramm

20 dkg sertéshús

B6-vitamin

2 mikrogramm

20 dkg tőkehalfilé

H-vitamin

30-100 mikrogramm

10 dkg földimogyoró

C-vitamin

60 milligramm (dohányzás:

95, terhesség: 80, szoptatás: 90,

fizikai munka: 100, stressz: 120).

25 dkg málna