Útkövetés

Sport

Táplálkozási anomáliák

A szélsőséges táplálkozás, a táplálkozási zavar nem csak a fiatalokat vagy a divat hóbortjainak követőit érintheti, hanem ennél szélesebb rétegre, köztük a sportolókra, testépítőkre is kiterjedhet.

A legismertebb evészavarokon (anorexia nervosa, bulimia nervosa) kívül már újabb és újabb, az egészséges táplálkozástól eltérő életmódok is megjelentek. A sportolókhoz a két legközelebb álló a testépítő típusú evészavar és az anorexia athletica vagy sportanorexia.

A testépítő típusú evészavar a fiatal férfiakat és nőket érint, akiknek életében fontos szerepet játszik a testedzés. Ez a folyamat is a tengerentúlról indult, majd megjelent Európában is.

Legfontosabb jellemzői közé tartozik a vágy a maximális izomtömeg és a minimális zsírtömeg elérésére, ami még önmagában nem jelentene problémát, viszont ehhez a vágyhoz nagyfokú félelem is társul az izomtömeg nem elég nagyfokú növekedésétől és a kívántnál nagyobb zsírtömeg meglététől. Általában ez a zsírfelesleg a szükséges alatti, csak az egyén torzultan látja. A céljait egy berögzült diéta/ étrend szabályai szerint kívánja elérni. Általában ez a kötöttség vagy időponthoz fűződik vagy a táplálék vagy táplálékkiegészítő szigorú megválogatásával, amire rendkívül nagy időt és pénzt fordít. Ha az étrend vagy az étkezés időpontja nem megvalósítható bármilyen elfoglaltság miatt, akkor hajlandó a társas kapcsolatokat, baráti összejöveteleket háttérbe szorítani.

Ehhez kapcsolódik egy általában férfiakat érintő, ám a táplálékfelvételt kevésbé érintő evési zavar. Ez az ún. inverz vagy fordított anorexia, ismertebb nevén izomdiszmorfia. Jellemzője a nagyobb testsúly és izomtömeg és ennek elvesztésétől való félelem. Itt a táplálkozás abban játszik szerepet, hogy az illető a nagyobb súly/izomtömeg elérése érdekében eszik többet és fordít nagy figyelmet az étkezés összetételére, időpontjára.

Az anorexia athletica vagy sportanorexia már a legfőbb meghatározójában is eltér az előzőektől, itt nem testképzavarról van szó, hanem a sportoló tisztában van kinézetével, súlyával, de úgy gondolja, minél vékonyabb annál jobb eredményeket érhet el. Meglehet, ez csak egy átmeneti állapot és az anorexia nervosiába billenhet át a normálistól eltérő életmód. Megjelenése csak bizonyos életformához, életszakaszhoz kötött, a sportoláshoz. Ha az egyén már nem aktív sportoló, táplálkozása normalizálódik, ha ez mégsem következik be, más anomáliáról van szó. Az életforma veszélye főleg elsődlegesen nőknél okoz problémát a menstruáció zavarainak vagy időszakos elmúlásának meglétével. Az alacsony ösztrogénszinttel még összefüggésben lesz a csonttörés, csontfejlődési zavar és a szív és érrendszerbeli megbetegedések rizikója nő.

Az említettek csak a legismertebb eltérő táplálkozási formák voltak, amelyekből újabb és újabb jelenik meg, amíg a tömegkommunikáció nem fordít kellő figyelmet arra, hogyan lehet az egészséges életmódnak megfelelő étrendet kialakítani sportolók számára is, amellett, hogy a testedzéshez szükséges feltételeknek megfeleljen.