A képen: a gyermekkori elhízás következményei

Bár a felnőttek elhízását tekintve az EU-ban az első, a világon a 4. helyen szerepelünk és a tendencia évek óta növekszik, a gyerekkori elhízás előfordulása úgy tűnik tetőzni látszik hazánkban. Igy sem kevés, minden 4. gyermek elhízott vagy túlsúlyos, de ez az arány nem romlott az elmúlt évek adataihoz képest, ami sajnos a felnőttekre nem mondható el.

Valószínűsíthetően a gyermekkori elhízás stagnálása azoknak a célzott beavatkozásoknak köszönhető, melyeket nemzetközi, regionális, helyi szinteken, a gyermekek környezetében jelenlevő lehető legtöbb tényezőt célozva valósulnak meg. Tehát a konklúzió nem más, cselekedni kell!

A megelőzés két leghatékonyabb eszköze a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás. Én az utóbbiban tudok segíteni. A gyerekek legfőbb táplálkozáskockázati tényezői a reggeli kihagyása, az egészségtelen snackek fogyasztása, alacsony zöldség-és gyümölcsbevitel és a napi ötszöri étkezés hiánya.

Az Elhízás Világszervezetének (World Obesity Federation) becslései szerint hazánkban 2025-re 11.000 gyermeket érint majd glükózintolerancia, 3000 gyermek szenved majd 2-es típusú diabéteszben, 24.000 gyermeknek lesz magas vérnyomása, 33.000 gyermeket érint majd a nem alkohol eredetű zsírmáj.

Tegyünk ellene!