A kazeinérzékenység azt jelenti, hogy a tej egyik fehérjefrakciójára, a kazeinre allergiás tünetekkel reagál a szervezet. A tünetek lehetnek gyomor-bélrendszert érintő (hányás, hasmenés, hányinger, haspuffadás), légúti tünetek (ajak, nyelv, gége ödémája, dagadása), bőrtünetek (ekcéma, viszkető vörös foltok, csalánkiütés), de súlyosabb esetben anafilaxiás sokk (keringés összeomlása) is.
Kazeinérzékenységnek más néven a tejfehérjeérzékenységet nevezték régen, ám tejfehérjeérzékeny az az egyén is, akinél a tej béta laktoglobulin vagy alfa laktalbumin fehérjéire érkezik azonnali allergiás reakció.

Mi a teendő?


A betegség kezelési módja az allergiás tüneteket okozó fehérje mellőzése az étrendből, tehát a tej és minden tejszármazékot tartalmazó étel kerülése, sőt, mivel a kérődző állatok (juh, kecske, marha, szarvas, őz, zerge, bivaly, szamár, kanca, teve) húsára keresztallergia jelentkezik, nem elég, hogy a marhapárizsi tejfehérjementes, a marhából készülő terméket is cserélni szükséges.
A tudomány folyamatos fejlődésével feltárult, hogy az, aki a tejfehérjék közül nem a kazeinre allergiás, hőkezelt formában fogyaszthatja a tejet tartalmazó termékeket, mivel a laktoglobulin és a laktalbumin nem hőstabilak, mint a kazein, így hőkezeléssel csökken allergizáló hatásuk. Ma már lehetőség van olyan vizsgálatot elvégeztetni, ahol fény derül arra, melyik fehérjére érzékeny valaki, így jelentősen könnyebbé válhat a diéta és a tápanyaghiány megelőzése.
Tápanyaghiányról akkor beszélhetünk, ha a tej elhagyásával jelentősen csökken a fehérje, kálcium, D- és B-12 vitamin bevitelünk, mely főként gyermekek csontfejlődése miatt lehet kritikus.

Ki lehet nőni?


A tejfehérjeérzékenység egyébként is gyermekek esetében fordul elő leginkább, ám 90%-uknál 6 éves korra kinövi a szervezet. Felnőttkorban az előfordulás 1-2%.

A fehérje pótlására a szárnyasok húsa a legalkalmasabb, a kálcium pótlására a mák, banán, spenót, sóska, brokkoli és a borsó bizonyulnak a legjobbnak.
Étrend-kiegészítővel való pótlása a kálciumnak, D-vitaminnak, ajánlott!

Mit keressünk a termékcímkén? MIT TILOS fogyasztani? Azt a terméket, aminek az összetevői között a következők állnak: tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vaj, író, savó, savópor, Citopánpor, margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), kazein, kazeinát.

Mit SZABAD fogyasztania a tejallergiásnak? zöldségek, gyümölcsök, kenyerek (tejfehérjét nem jelölt), vizes zsemle/kifli, gabonapelyhek, magok, korpa, rizs, tőkehúsok, halak, tejmentesnek jelölt felvágottak (kivéve ha kérődző állat húsából készült), tojás, Liga, Delma light margarinok, növényi olajok, gabonatejek – rizs, szója, zab, mandula, kókusz szójatejföl, szójajoghurt, tofu, gyümölcslevek, üdítőitalok
A tejfehérjeallergia nem egyenlő a tejcukorérzékenységgel, laktózintoleranciával. Tejcukorérzékenységnél a szervezet a tejcukrot, a laktózt (laktáz enzim hiányában nem tudja lebontani) és ezért jelentkeznek főként haspuffadással, hasmenéssel járó tünetek. Ebben az esetben csak a tejcukor a tiltott vagy korlátozandó, nem érdemes szigorúbb diétát tartani, a tápanyaghiány elkerülése érdekében!

Ha segítségre van szükséged, fordulj szakemberhez!

Bővebb infó: http://www.taplalekallergia.hu/dietas-alapok/