A magyarázat a hormonális változásban rejlik. Csökken a szerotoninszint a szervezetben, ami az érzékenység és az ingerlékenység okozója is.

A teendő a szerotoninszint növelése. Ehhez viszont triptofánt tartalmazó aminosavban gazdag élelmiszerek fogyasztása szükséges, ugyanis szervezetünk nem tudja előállítani.

Ilyen forrás a parmezán sajt, ementáli sajt, kesudió, földimogyoró, búzacsíra, búzapehely, zabpehely, mogyoró, sovány túró, hántolatlan rizs, datolya, füge, banán, avokádó.

Azért a csokis és kakaós ételeket kívánjuk ilyenkor, mert a kakaópor olyan anyagot tartalmaz, ami az agyban direkt fokozza a boldogsághormonok termelését. Szerotonin szint növelésének további lehetőségei: testedzés, folsavbevitel, B5-,B6 vitamin, szex, napfény!

Érdekesség: Amikor a szerotonin egy bizonyos szint alá csökken, akkor az agyunk azt hiszi, hogy éhezünk és utasítást ad az evésre. A szénhidrát bevitel időlegesen megemeli a szerotonin-szintet, úgy jobban érezzük magunkat, de ez csak időleges állapot.

Mi történik, ha sok csokival, magas szénhidráttartalmú ételekkel kompenzálunk?

A szerotonin boldogságérzetet kelt, ám a nagy mennyiségű szénhidrátbevitel szerotoninhiányt vált ki az agyban! Ezért lehet valaki hirtelen jókedvű sok csokitól, aztán pedig lehangolt. Az alacsony szerotonin-szint közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában.

Mit lehet még tudni?

A klimax előtti időszakban is előfordul, hogy a nők kívánósak lesznek és bizonyos ételek után sóvárognak. Ezért is a hormonháztartás a felelős. Az ösztrogén csökkenésével a szerotonin-szint is csökken.

Vigyázat! A cukros édesség és a nagy mennyiségű, gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása csak időleges megoldás. Újabb hiányt fog előidézni és az ördögi kör folytatódik! Ráadásul a nagy mennyiségű szénhidrátra kiváltódó extrém mennyiségű inzulin a zsírsejteket táplálja, tehát hízást okoz!

Hízás hasi tájékra?

A szerotonin szint csökkenésével megnő a kortizolszint. Vigyázz a koffeinbevitellel, tovább növeli a kortizolszintet, mely a következőket okozhatja:

-nyugtalan alvás

-akkor is zsírosodsz, amikor úgy érzed, nagyon odafigyelsz

-megemeli a vércukorszintet

-csökkenti a libidót

Egy idő után mellékvese kifáradást okoz.

Mik a mellékvese kifáradás néhány tünete:
-ingerlékenység
-ébredést követő fáradtság, általános levertség
-cukor vagy szénhidrátéhség
-hízás hasi tájékra