+36302077698 info@dietetikusod.hu

A legfontosabb információk, amit nem csak a szakembereknek, de a babatervezés előtt állóknak, kismamáknak és anyukáknak is tudniuk kell az az első 1000 nap, legfontosabb 5 aranyszabálya:

  1. Nem a génjeinkben hordozzuk a végzetünket, sokkal inkább a környezetünk a meghatározó. A táplálás, a táplálkozás, olyan komoly népbetegségek megelőzésében játszik szerepet mint pl. az elhízás, a cukorbetegség, a szív és érrendszeri megbetegedések.
  2. A baba fejlődése függ az anya étrendjétől is. A magzat szervezete azokból a tápanyagokból épül fel, amit az édesanya fogyaszt, így a terhesség alatt kiemelten fontos a megnövekedett vitaminszükséglet pótlása. A vitaminszükséglet 30-80%-kal növekszik meg várandósság során.
  3. A baba legjobb tápláléka az anyatej. A 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás az ételallergiák primer prevenciója is.
  4. A hozzátáplálás nem verseny. A babák étrendjébe csak akkor vezess be új ételt, amikor emésztőrendszere már megérett rá. Fontos a türelem és a fokozatosság! A különböző baba-mama Fórumokon lehet, hogy eltérő információkat olvasol, de ami a legfontosabb, saját babát igényeit szem előtt tartani.
  5. Kisgyermeked 1 éves kor után sem mini felnőtt. Ne adjunk neki pizzát, chipset ó, cukrozott ételeket, italokat (sajnos ezeket az extrém példákat nem véletlenül hozom fel) A kisgyermekeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek! Eltérő vitamin- és ásványianyag-igényük, és a felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik emésztőrendszerüket.

Bővebb infó: https://www.elso1000nap.hu/