Az üzenet nem csak a C-vitaminra, minden kiegészítésre érvényes: Csak akkor szükséges, ha bizonyított hiányállapot áll a háttérben. Ellenkező esetben pénzkidobás, kiürül a szervezetből a pluszban fogyasztott vízben oldódó vitamin, a zsírban oldódók túladagolása még problémát is okozhat!
Ha nem felszívódási probléma vagy más egészségügyi gond, betegség miatt fennálló étvágytalanság van a háttérben, mikor lehet indokolt a vitaminkiegészítés?
Ha nem étkezel napi 5 alkalommal, változatosan sokszínűen! Hiába eszel a vacsorához nagy adag jégsalátát, vagy minden reggelihez koktélparadicsomot?

Nem elég!


Melyikre könnyebb odafigyelni? A rengeteg pozitív hatással járó életmódváltásra, mely során megvalósul a minden fontos tápanyagot így vitamint is biztosító napit ötszöri táplálkozás, vagy szedni a vitaminokat, amik egy biztos alap (egészséges táplálkozás nélkül) mit sem érnek, csak a pénzt dobáljuk ki velük az ablakon!
Minden esetben a probléma gyökerét szükséges megtalálni!
Minden étrend- kiegészítő csomagolásán ott áll: nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást!
Amint az egészséges, betegségmegelőző táplálkozás kritériumainak megfelelünk, szükségtelenné válik az étrend-kiegészítés!

Te hiszel a C-vitamin megadózisokban?

Az európai ajánlás 80 mg C-vitamin/nap, a magyarok táplálkozás által átlagosan 90 mg-ot visznek be és mégis a C-vitamin a legtöbbet vásárolt étrend-kiegészítő.
Nem áll rendelkezésünkre olyan tanulmány, mely egyértelműen A evidencia szinten bizonyítja bármely étrend-kiegészítőről, hogy fontos szednünk, akkor is, ha a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítható.
Forrás pl : 1500 tanulmány eredményeit elemezve: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718345601

“A mai zöldségek, gyümölcsök sokkal kevesebb vitamint tartalmaznak, mint régen”

Ezt csak az étrend-kiegészítő gyártók mondják. Nincs olyan reprezentatív vizsgálat, mely ezt valóban alátámasztja.

A képen látható koktélparadicsom az egyik kedvenc zöldségem. A veresi paradicsom télen nyáron friss paradicsomot biztosít az egyedülálló technológia által, amivel termesztik.