Mit nevezünk tejnek? Valóban tejet tartalmaz? Fogyasszuk-ne fogyasszuk? Szakmai álláspont következik

Az Élelmiszerkönyv alapján tejnek kizárólag azt nevezhetjük, ami kizárólag csak tejet tartalmaz és mást nem adtak hozzá. Az a feltételezés, hogy a mai tejek, már nem olyan tejek és antibiotikumot és egyéb anyagokat tartalmaznak, téves. A tej (és más élelmiszerek) minőségének ellenőrzésére többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hivatott és meg is teszi rendszeresen az erre vonatkozó intézkedéseket (https://portal.nebih.gov.hu/)

Ha azt tapasztaljuk, hogy a különböző tejek íze eltér egymástól, arra vezethető vissza, hogy milyen fajta állattól származik, milyen takarmánnyal etették. Például a holstein-fríz tehén hígabb, de több, a jersey típusú tehén kevesebb, de „testesebb” tejet ad.
Jellemző közhiedelem, hogy a tejet felvizezik és ezért hígabb, lágyabb és különbözik a régen megszokott tejtől. A valóságban a folyamatot fölözésnek hívják, amikor a tejet és a tejszínt elválasztják egymástól és ezáltal állítják be a zsírtartalmat.

Miért érdemes fogyasztani?

A legjobb kálcium és D-vitamin forrásunk. 2 dl tejben 250 mg kálcium van (napi szükséglet 800-1000 mg kálciumból), ha ezt spenótból szeretnénk pótolni, 12 adagot kellene elfogyasztanunk hozzá. Olajos magvak 100 grammban tartalmaznak ugyanennyit (kivéve a mákot, ami 1000 mg-ot), ám ennek a mennyiségnek az elfogyasztásával 50-60 gramm zsírt is elfogyasztunk, ami jelentősen megdobja a napi energiabevitelünket. Tejből ekkora zsírbevitelt 2 liter 2,8%-os tej elfogyasztásával érhetnénk el, ám ez a szénhidrátbevitelünkben eredményezne jócskán nagy plusszt, ami a cukorbetegeknek, egyéb szénhidrátanyagcsere zavarral küzdőknek nem kedvez.
A lényeg, tehát a mérték. A kálciumbevitelünket napi 2 dl tejjel (250 mg kálcium), 5 dkg sajttal (3-4 szelet, 350 mg kálcium), 150 g túróval (150 mg kálcium) és 1 kis doboz natúr joghurttal fedezhetjük is ( 180 mg kálcium) = 930 mg kálcium.
Étkezésekre lebontva a következőt jelenti:
Reggeli: Mozzarellás melegszendvics zöldségekkel (1 mozzarella golyóban 500 mg kálcium van)
Tízórai: Epres házi gyümölcsjoghurt (1 doboz natúr joghurtból)
Uzsonna: Gyümölcsös túrókrém (sovány túróból készítve)
A napi két-három kávénkhoz összesen fogyasztott 2 dl tejjel pedig már 1000 mg-ot biztosítottunk.

A tej nem csak a kálciumot tartalmazza jól felszívódó formában és nagyobb mennyiségben, de a D-vitamin tartalma is jelentős, melyek együttesen segítik a csontfejlődést (gyerekek!!!) és a csontritkulás megelőzését!

Miért tapasztaljuk a tejtermékektől a puffadást, emésztési nehézségeket és az egyéb tüneteket?

Tejallergiáról vagy laktóz (tejcukor)-intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha ezt orvosi diagnózis alátámasztja, egyéb esetben ez csak feltételezés. A tejallergia előfordulása 2-3% és főként gyermekeknél jellemző, akik 3 éves koruk után sokszor „kinövik”, a tejcukor érzékenység előfordulása a világon 7-20% (egyes népcsoportoknál ennél magasabb is lehet).
Az első esetben az allergén mentes étrend a megoldás, az utóbbi problémánál a laktóz szegény étrend. Sok esetben a laktózintolerancia egyéb betegség társbetegségeként jelenik meg (pl. gluténérzékenység, Chron betegség, bélnyálkahártyát érintő fertőzésnél), ezért nem szabad csupán a tünetet kezelni, fontos megkeresni az okot is! (Be nem tartott gluténérzékenység 50%-kal növeli a daganatos megbetegedés előfordulásának kockázatát)
Ha valaki a fenti esetek valamelyike miatt tej vagy laktózmentes/laktózszegény diétát kell, hogy tartson, figyeljen a kálcium és D-vitamin pótlásra! Növényi tejhelyettesítők esetén keresse az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított változatokat!A laktózmentes termékek ugyanúgy tartalmaznak kálciumot és D-vitamint!
Ha reális mennyiségeket fogyasztunk tej és tejtermékekből (és nem gurul le napi 3 adag costa-s vagy starbuckos közepes latte =min 6 dl tej) és nem iszunk mellé napi 1 doboz kakaót egyéb tejitalt és tömjük magunkat tejdesszertekkel, pudingokkal, a laktóz puffasztó hatásától nem kell tartanunk. A savanyított tejkészítmények, a túró és a sajt laktóztartalma a készítési eljárás hatására laktózt már alig tartalmaz, ezek fogyasztásával is könnyedén biztosítható a szükséges kálciumbevitel (lsd fent) és így gyorsabban felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidráttal sem terheljük szervezetünket.
Találjuk meg tehát a mértéket, változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzünk! Ne végezzünk öndiagnózist, súlyosabb hiányállapothoz vezethet. A jelentkező problémának járjunk utána, sok esetben felszívódási zavar, szélsőséges diétáktól kialakult bélflóra egészségének felborulása is okozhatja a problémát! A fontos nyersanyagok megvonásával az állapotot tovább súlyosbítjuk, így minden esetben kérjünk orvosi segítséget. Orvosi diagnózis mellett lehet a dietetikushoz tejmentes vagy laktózmentes, laktózszegény diétáért fordulni!

Köszönöm, hogy elolvastad! A témában bővebben itt tudsz informálódni: https://mdosz.hu/…/taplalkozasi_akademia_2015_04_laktozinto…
https://mdosz.hu/…/taplalkozasi_akademia_2015_04_laktozinto…