Az utóbbi pár évben négyszeresére nőtt azoknak a száma, akik a vegetarianizmus iránt érdeklődnek. Az utóbbi egy években nálam is elindultak vega diétás csoportok, mert nagy lett az igény a húsmentes, inkább halat tartalmazó étrendre (peszkateriánus).

A vegetáriánus táplálkozás is lehet sokszínű

A vegetarianizmusnak több formája is létezik. Akik halat sem esznek ők a lakto-ovovegetáriánusok, akik tojást sem ők a laktovegetáriánusok,, akik pedig csak tojást fogyasztanak az állati eredetű termékek közül ők az ovovegetáriánusok. A vegán táplálkozás az, ami a legnagyobb felügyeletet igényli, az étrend nagyon gondos összeállítását ahhoz, hogy kellően tudjuk a kimaradó vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális aminosavakat pótolni, a fehérjéket komplettálni.
Miért fontos? Mert ha kimarad tartósan az étrendünkből bármilyen, a működésünkhöz elengedhetetlenül fontos vitamin, mikrotápanyag vagy akár a fehérjékből eszünk túlzottan keveset, tartós hiányállapotot idézünk elő. A hozzám fordulók körében ez farkasétvággyal párosul és nassolás iránti vággyal, hiszen ha valami kimarad a szervezetünkből, azt be is akarja velünk pótoltatni.
Amellett, hogy nagy odafigyelést igényel, további előnye is van a növényi alapú étkezésnek.

A vegetáriánus táplálkozás előnyei

-akik így étkeznek, ők teljesítik leginkább a naponta minimálisan szükséges 400-500 g zöldség/gyümölcsbevitelt, ami a betegségmegelőző táplálkozás alapvető feltétele. Ezzel együtt fontos megemlíteni, hogy kutatások kimutatták, hogy még ők sem érik el mindannyian a minimumot)
-többet fogyaszthatnak bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból (C-vitamin, B1-vitamin, Mg, B6- vitamin, folsav), azonban a hüvelyesek nagyobb mértékű fogyasztásával felmerül annak a veszélye, hogy több olyan antinutritív anyagot kapnak, melyek hátráltatják más hasznos anyagok felszívódását és nagyobb a kockázat arra is, hogy aflatoxin kerüljön a szervezetbe a nagyobb mértékű csíra, korpatermékek fogyasztása miatt.

Milyen tápanyagokra figyelj?

-Fehérje
A növényi fehérjeforrások esszenciális aminosavban hiányosak, komplettálni szükséges őket, hogy az elengedhetetlenül fontos esszenciális aminosavakat megkapja a szervezetünk. A legtöbb vegetáriánus irányzatnál ez megoldható. A csak gyümölcsöt tartalmazó (fruitarián) táplálkozás esetén azonban kevés a fehérjebevitel!
-vas
Az állati eredetű termékek tartalmazzák a nagy biológiai értékű vasat! A vashiány vérszegénységhez vezet, rossz fizikai és szellemi teljesítményhez, csökkent immunitáshoz és rontja a hangulatot is.
-cink
Biológiai hasznosulása jobb az állati eredetű termékekből. Hiányában növekedési zavar léphet fel többek között. A babfélék, gabonák, áztatásával, csíráztatásával javítható a cink hasznosulása.
-jód
A jód hiánya pajzsmirigy megnagyobbodáshoz, golyva kialakulásához vezet
-kálcium
A tejtermékekből a legjobb a felszívódása! Figyelem, a növényi italokra hiába van ráírva hogy kálciummal dúsított! Hasznosulásuk 20%-os!
-B-12 vitamin
Nincs növényi eredetű forrása! Szükség van a pótlására! Lehet, hogy tünetmentesek vagyunk, de a probléma ettől függetlenül kialakulhat! ( pl stroke , csontprobléma)

További információ a témában a Magyar Dietetikusok Ország Szövetségének Szakmai Hírlevelében: http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2020/01/Táplálkozási_Akadémia_Hírlevél_2020_01_Növényi_alapu_etrendek.pdf
Illetve nagyon szívesen ajánlok olyan dietetikust, aki jártas a nagyobb megszorításokat tartalmazó (se tej, se tojás ) vegetáriánus étrend kialakításában.
A minden tápanyagot tartalmazó változatos étrend segít az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben! Étkezz jól!